ZASTAVNIK VESIĆ, ČELIČNA PERJANICA SEKTE

Goran Vesić ~ Foto: N1

Goran Vesić ~ Foto: N1

PIŠE: Peđa B. Đurović

U medijima je juče osvanula vest, koju prosto moram da prenesem u celosti.

Grad Beograd je, u čast Uskrsa, doneo odluku da u ime predsednika Srbije pokloni građanima 10.000 državnih zastava kako bi na taj način pokazali podršku zdravstvenim radnicima i svima onima koji se u ovoj situaciji bore za živote ljudi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pre nego što napišem bilo šta na ovu temu, moram prvo da citiram član 24. Zakona o izgledu i upotrebi grba, himne i zastave Republike Srbije.

Državna zastava može se isticati:

1) na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju;

2) prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;

3) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.

U prevodu, prema ovom Zakonu, privatna lica nemaju pravo da ističu državnu zastavu, već se ona može isticati isključivo na državnim institucijama. Ne vidim ama baš nikakvu vezu između jednog od najvećih verskih praznika i državne zastave sekularne države, pa da se baš u čast Vaskrsa, građanima koji nemaju šta da jedu poklanjaju zastave. Izražavam bojazan da je ovoj odluci prethodio alanfordovski razgovor, koji je tekao, otprilike, ovako:

  • Halo, Veske, imam neke zastave, za*ebali se ovi moji, pa naštancovali viška!
  • Pa koliko toga imaš?
  • Ima oko 10.000 komada, jesi li zainteresovan? Cena, prava sitnica! Tvoj procenat se podrazumeva.
  • ‘Ajde, pošalji, znaš da sam slab na te procente, ne mogu da kažem NE. Uvaliću ih ja već nekome.

Ova vlast jeste poznata po demagogiji, i po najnenormalnijim mogućim potezima, ali zamenik gradonačelnika Beograda, koji nikad neće postati i gradonačelnik, ovde je prevazišao sam sebe. Imao bih, u ime svih građana koji će (makar fiktivno) dobiti zastave na poklon, nekoliko pitanja za pozornika Vesića:

  • Koji će klinac nekome zastava, nenormalni čoveče?
  • Kako će zastava pomoći ljudima da prebrode psihičku krizu nastalu usled prinudnog karantina?
  • Kako će se tačno lekari osetiti bolje ako građani, osim aplauza, budu mahali zastavama?
  • Da li si ti ikad bio normalan?

Podjednako nenormalna je i odluka da se ponedeljkom, sredom i petkom, na terasi Starog dvora organizuju koncerti na kojima će nastupati omiljeni izvođači aktuelnog režima. Samo čelnici grada i estradni poslenici znaju koliko će novaca na to biti potrošeno. Čast da otvori seriju koncerata, i to baš na rođendan Adolfa Hitlera, 20.04.2020. godine, imaće budući vlasnik tri televizije, Željko Joksimović, ponosni tata novopečene službenice BIA.

Nije, u celoj ovoj priči, najviše kriv Vesić. On je duboko nesrećan i suštinski zao čovek, to iz njega isplivava iz svake rečenice koju javno izgovori, mnogo više je kriv onaj ko ga je, kao otpad iz DS-a, doveo pod svoje skute i poverio mu jednu od najznačajnijih funkcija u državi.

Neke ptice nikad ne polete, neki Vesići nikad ne postanu ljudi.

O AUTORU