U Beogradu je nakon kraćeg boravka u bolnici, preminuo Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS. 

On je početkom meseca završio na kardio-vaskularnoj klinici u Beogradu gde mu je ugrađen pejsmejker. U avgustu je operisao srčane zaliske, i to novom metodom, preko prepona, navode beogradski mediji.

Milutin Mrkonjić je rođen 1942. godine u Beogradu. Na katedri za puteve, aerodrome i železnice Građevinskog fakulteta u Beogradu diplomirao je 1968.

U svojoj bogatoj inženjerskoj karijeri bio je prvi direktor Saobraćajnog instituta CIP.

Učestvovao je u brojnim projektima u Alžiru, Venecueli, Iraku, Kuvajtu, Kini, Gabonu, Libiji.

Bio je ministar za saobraćaj i veze u Vladi SRJ na čijem je čelu bio Milan Panić, a prethodno je ministarsku funkciju obavljao i u SFRJ – u Vladi Branka Mikulića.

Jedan je od osnivača Socijalističke partije Srbije i veliki prijatelj Slobodana Miloševića, jedan od retkih koji je održavao redovne kontakte sa Mirjanom Marković nakon njenog prebega u Moskvu.

U vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije, 1999. godine, postavljen je za direktora Republičke direkcije za obnovu i razvoj.

Krajem oktobra 2000. razrešen je funkcije direktora Saobraćajnog instituta CIP i izabran za predsednika Upravnog odbora tog instituta.

Te godine je postao savezni poslanik u Veću republika SRJ, a kasnije je bio poslanik i u parlamentu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

U decembru 2006. godine postaje potpredsednik SPS-a, a na tu funkciju je reizabran u decembru 2010. Bio je član predsedništva te stranke.

Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine.

FOTO: Damir Dervišagić/Kurir

O AUTORU