UMETNIČKA PREDSKAZANJA

Zamislite da svojim pisanjem, ili svojim filmom, predskažete ono što se sada dešava u svetu?

Verovali ili ne – pre gotovo 40 godina objavljen je roman Oči tame. Napisao ga je Din Kunc. I verovali ili ne – u romanu se govori o smrtonosnom virusu koji je krenuo na svoj mračni pohod – iz kineskog grada Vuhana i to – 2020 godine!

Od Kuncovog virusa leka nema: smrtnost je 100 odsto

“Oko 2020. godine opako obolenje nalik upali pluća proširiće se planetom, napadajući pluća i bronhije, otporna na sve poznate lekove i terapije. Skoro pa više enigmatična od same bolesti biće činjenica da će ona iznenada nestati, jednako brzo kao što je i počela, pa se ponovo proširiti deset godina kasnije i onda nestati zauvek”. To je jedan od citata iz romana “Oči u tami” Dina Kunca, objavljenog 1981. godine.

Zbog zapanjujuće sličnosti sa događajima vezanim za epidemiju poteklu iz Vuhana, čitaoci za Kunca (74), koji provodi svoje mirne dane u Everetu u Pensilvaniji, kažu jednostavno da je u romanu “Oči tami” (The Eyes of Darkness) predvideo šta će se dogoditi. Pisac se za sada o tome ne oglašava navodi Nova.rs.

Stiven Sodeberg, autor filma Zaraza posle kog ćete shvatiti da je strah – najgora stvar

No, tu se priča o koronavirusu ne prekida: Film Stivena Sodeberga iz 2011, Zaraza (Contagion) premijerno je bio prikazan u Veneciji na festivalu, a bavio se virusom koji je krenuo iz Kine, zdravstvenim radnicima i državnim zvaničnicima, ali i običnim ljudima u borbi sa pandemijom.

Oba virusa (i filmski i ovaj pravi) potekla su iz Kine. Oba su (možda) podrazumevala zaraženog slepog miša, oba su izazivala simptome slične gripu i oba su bila potencijalno smrtonosna. Jedina razlika je što je u filmu Gvinet Paltrou bila nulti zaraženi pacijent.

Virus se u filmu zove MEC-1 i prenosi se dodirom a svako ko ga je video neće više gledati na kvaku istim očima. Ono što film naročito verno prikazuje jeste da se ništa ne širi brže od straha.

O AUTORU