U BOSNI UHAPSILI PREMIJERA FBiH ZBOG MULJANJA SA RESPIRATORIMA. MI PONOSNI ŠTO SMO IH “NABAVLJALI NA POLU-CRNO”

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Vest je kratka: Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, smenjeni direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina”, TV voditelj Fikret Hadžić predati su Tužilaštvu BiH, dan nakon privođenja u aferi “Respiratori”.

Oni su osumnjičeni da su se udružili zarad pranja para i sticanja protivpravne koristi nakon što je Vlada Federacije BiH nabavila 100 neispravnih respiratora iz Kine u vrednosti od 5.25 miliona evra.

U Srbiji smo i dalje bez odgovora na pitanja: 

  • Koliko operativnih respiratora imamo u zdravstvenom sistemu Srbije? 
  • Koliko smo respiratora nabavili tokom vanrednog stanja? 
  • Koliko respiratora smo nabavili tokom vanrednog stanja iz Kine? 
  • Po kojoj ceni smo nabavili respiratore? 
  • Koliko respiratora je nabavljeno na (kako je rekao Veliki Vođa) polucrno? 
  • Ko je doneo odluku da se respiratori nabavljaju na polucrno? 
  • Koliko respiratora je stiglo u Srbiju? 
  • Koliko respiratora je nakon testiranja proglašeno neispravnim? 
  • Koliko respiratora još uvek čekamo da stignu u Srbiju i kojim avionom? 
  • Da li će tim avionom po respiratore odleteti i Veliki Vođa (kao što je dramatično najavljivao)? 

Ostaćemo, naravno, uskraćeni i na odgovor na još jedno pitanje. Nažalost, bojim se da će na ta pitanja ćutanje trajati veoma, veoma dugo. Dok ne otkrijemo ko koga kakvom fijokom ucenjuje. Dakle, pitanje je jednostavno:

Da li će Zagorka Dolovac, Republički javni tužilac u tihovanju, ikada pokrenuti ikakav istražni postupak zbog nabavke respiratora bez sprovedenog procesa javne nabavke (tendera)? 

Bosna i Hercegovina, država podeljena i pocepana građanskim ratom koji i posle četvrt veka još uvek tinja u sećanjima ljudi; Bosna i Hercegovina, država koja je opterećena neverovatno glomaznim administrativnim aparatom nametnutim od strane međunarodne zajednice; Bosna i Hercegovina, država koja je razvaljena korupcijom čak više nego što je to slučaj sa Srbijom je – hapšenjem premijera većeg državnog entiteta održala je lekciju Srbiji o odgovornosti prema svom narodu.

Srbima je ipak važnije da li je uhapšena Tijana Ajfon sa nekim… prostitutkama. Toliko je važna da jedva čekaju na njeno gostovanje kod Marića ili sličnog medijskog maga. Srbima je ipak važnije da li će Milo Đukanović dozvoliti Srbima da odu na litije (protiv kojih, odmah da se razumemo – nemam ništa). Srbima je ipak važnije što su “svi isti” pa ne znaju ni da li će da odu na izbore ili će ipak bojkotovati (zapravo pre svega zato što su lenji da zaista promene ovu zemlju).

PROČITAJTE TEKST “RESPIRATOR – NAJSKUPLJA SRPSKA REČ”
OBJAVLJEN ODMAH PO UKIDANJU VANREDNOG STANJA U SRBIJI. 

O AUTORU