SRPSKA POZORIŠTA SE SELE NA INTERNET

Nakon što su Narodno pozorište u Beogradu, Lutkarsko pozorište u Nišu i Beogradska filharmonija najavili svoju “selidbu” sa scena i dvorana na internet, usledile su i druge pozitivne odluke pozorišta da svoja dela predstave na društvenim mrežama ili svojim sajtovima. 

Tako će pozorište “Boško Buha” svake nedelje u 17 časova na svom Jutjub kanalu objavljivati snimak jedne predstave, a internet sezonu će početi 22. marta predstavom Čarobnjak iz Oza.

“Atelje 212” je u saradnji sa RTS-om trajno sačuvao antologijske predstave, koje će utorkom, četvrtkom i subotom biti emitovane na Fejsbuk kanalu u 20 časova.

U četvrtak je na internet repertoaru čuveni Kralj Ibi, a u subotu Ranjeni orao, predstava iz 1977. godine.

Pozorište lutaka “Pinokio” svake subote u 12 časova će prenositi izvođenje predstave uživo preko društvenih mreža. Hit predstave, sa manjim brojem glumaca, igraće se bez publike, a zapravo za publiku širom sveta.

“Nama je ideja da ostanemo u kontaktu sa publikom, da edukativne predstave koje su na repertoaru, koje publika voli da prikazujemo, da ne izgubimo nit u komunikaciji a da koristimo modernu tehnologiju”, objašnjava Vladan Đurković, direktor pozorišta lutaka “Pinokio”.

I dok slike sviranja i pevanja po kućama i terasama, stižu iz sveta, Beogradska filharmonija poziva na svoj sajt uz poruku “Ostani kod kuće – slušaj muziku” i nudi linkove koji vode u muzičke audio-bajke Veštica i maestro, Karneval životinja i Peća i vuk.

Kod kuće možete i u Narodni muzej u Beogradu. Virtuelna tura kroz izložbu Ivan Meštrović, dostupna je svima na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu i to je tek početak. Sve skulpture čuvenog jugoslovenskog vajara, koje su bile izložene u Velikoj galeriji, sada su dostupne na sajtu, navodi RTS.

Izvor: Kultura 381

O AUTORU