SRBIJA U JEDNOJ REČI: KORUPCIJA

Dok se mi i kao narod i kao pojedinci ne prizovemo pameti, možda bi bilo dovoljno da rodonačelniku korupcije i koruptivnih poslova u Srbiji barem ukonimo spomenik iz centra Beograda

PIŠE: Vlada ARSIĆ 

Biće nam bolje kada mi budemo bolji. U ovom kratkom, prostom odgovoru patrijarha Pavla na naizgled komplikovano pitanje, sažeta je suština svih naših posrtanja, lutanja, ludila i nazadovanja koje traje, bezmalo, čitav vek. Jer, ma koliko se zalagali deklarativno za borbu protiv korupcije, lopovluka i svakojakog beznađa, ma koliko žudeli za vladavinom prava i sistemski uređenom državom, vazda se podvuče i nikad izgovoreni, ali vazda podrazumevajući uslov: želim sve to, ali da ne važi za mene!

Lično, ne poznajem ni jednog čoveka koji bi sa gnušanjem odbio mogućnost da registruje automobil kod prijatelja koji mu neće „zakerati“, da dete upiše u vrtić preko veze, da mu neko u Sudu zaturi ili barem odloži izvršenje neke kazne, da upiše dete na željeni fakultet iako ne ispunjava uslove, da iskoristi poznanstvo lekara da prečicom stigne na zakazani specijalistički pregled…

Ovo su samo neki primeri iz naše svakidašnjice, a mogu se nabrajati u nedogled.

Jer, sve dok je portiru u nekoj fabrici omogućeno da nekažnjeno i bez posledica iznese nekoliko kilograma kablova ili šrafova, zažmuriće i na činjenicu da mu šef iznosi po dva ili tri klima uređaja, da direktor prisvaja stanove, da ministar otuđuje kompanije, a predsednik rasprodaje državu.

Svako je na nekoj lestvici položaja zadovoljan što mu je omogućeno nešto što drugome nije. I to je to naše davljenje u sopstvenim fekalijama, potpuna nemoć da se sagleda širi interes i gde se kilo mesa, sa bilo čije krave, nameće kao glavni interes, ma koliko bio plitak, naopak i kratkoročan.

Glasao bih za svaku stranku, partiju, pokret,
šta god, ko bi uspeo da me ubedi da će prvi,
prevashodni zadatak novoformirane Vlade,
barem u onih prvih sto dana, biti potpuna lustracija

Naravno da se svemu, pa čak i ovom naopakom mentalitetu može stati na put, ali samo sistemski i sa jasnim dugoročnim planom.

Lično, glasao bih za svaku stranku, partiju, pokret, šta god, ko bi uspeo da me ubedi da će prvi, prevashodni zadatak novoformirane Vlade, barem u onih prvih sto dana, biti potpuna lustracija, provera rada prethodne vlasti, temeljna i argumentovana istraga, oduzimanje nelegalno i mutljavinom stečene imovine i obaveznom zatvorskom kaznom za sve počinioce, pri čemu se podrazumeva da će to biti prvi, suštinski zadatak i svake naredne vlasti.

Tek tada bi stvorili uslove da svako razmišlja o svojim postupcima s jasnom svešću da će kad-tad i sam biti podvrgnut proveri i ispitu.

Nažalost, upravo je ovo, gore navedeno, ono što ne čujem ni od koga, ni od vlasti, ali ni onih koji na tu istu pretenduju (što je, možda, i logično, jer šta će im vlast ako ne mogu da je zloupotrebe).

I dok se mi i kao narod i kao pojedinci ne prizovemo pameti, možda bi bilo dovoljno da rodonačelniku korupcije i koruptivnih poslova u Srbiji barem ukonimo spomenik iz centra Beograda.

NAPOMENA: Preuzeto sa FB profila Vlade Arsića, uz dozvolu autora

O AUTORU