RATKO RISTIĆ: NEKI PROFESORI RADE ZA RIO TINTO, NEKI SE PROTIVE TOJ KOMPANIJI

Nova uprava Beogradskog univerziteta iniciraće formiranje odbora Univerziteta za životnu sredinu koji će razmatrati i problematiku vezanu za projekat Jadar. 

Ovo je za Novu potvrdio prorektor Univerziteta profesor Ratko Ristić.

On je precizirao da “određen broj fakulteta i profesora Univerziteta u Beogradu radi na projektima koji su naručeni od Rio Save, firme ćerke Rio Tinta. Oni to rade u skladu sa našim zakonima. Sa druge strane imate puno profesora istog tog Univerziteta koji se eksplicitno protive realizaciji pomenutog projekta”:

“Mi ćemo kao nova uprava Univerziteta u Beogradu, koja je stupila na dužnost 1. oktobra, inicirati formiranje jednog odbora Univerziteta u Beogradu za životnu sredinu koji će upravo razmatrati ovu problematiku i koji će zauzimati određene stavove. Nadam se da će se to desiti ubrzo i onda ćete moći da čujete zvanične stavove Univerziteta.“

Prorektor podseća da je Univerzitet u Beogradu vršnjak moderne Srpske države, što znači da je star je više od dve stotine godina.

„Univerzitet je formiran radi dobrobiti srpske države i srpskog naroda i mora uvek da bude povezan sa svim dešavanjima koja su od vitalnog značaja za taj narod i tu državu“, poručuje profesor.

 

O AUTORU