OTVOREN 28. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Svečanom ceremonijom na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28.  Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 23. jula. 

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, konstatovao je da ga čini srećnim što se festival vratio na stari format:

Posebno je značajna nacionalna premijera domaćeg ostvarenja po motivima romana Bore Stankovića jer takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Kada govorimo o najboljem što Srbija ima, posebne čestitke upućujemo dobitniku ovogodišnjeg priznanja Aleksandar Lifka, gospodinu Aleksandru Berčeku. Njegova, može se slobodno reći besmrtna, interpretacija lika kneza Miloša Velikog u TV drami „Karađorđeva smrt“ i seriji „Vuk Karadžić“, bila je osamdesetih godina prošlog veka prvi susret mnogih od nas sa ličnošću velikog srpskog državnika. Ova ostvarenja dala su nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu, i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji”.

Legenda srpskog glumišta, Aleksandar Berček je prilikom prijema nagrade bio kao i uvek – kratak i (ponovo) kao i uvek – duhovit:

„Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren“.

Počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančić iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica.

“Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovu jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu”, rekla je Milena Zupančić.

Nil Jang, jedan od selektora Festivala uručio je nagradu Underground spirit rumunskoj producentkinji Adi Solomon:

“Zaista sam počastvovana i dirnuta. Moj odnos sa Palićkim festivalom traje već dugo. Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, do sada. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno”.

Nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca. Njegovo poslednje ostvarenje “Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Ber dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić. Nagradu nemačkom reditelju uručio je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić.

„Zaista sam počastvovan i uvek imam veliku tremu. Vidim ovde scenu iz šume u Istočnoj Nemačkoj, iz mog filma „Barbara“, ali ova šuma ovde je mnogo bolja“.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić  otvoren je projekcijom filma „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster.

Foto: Ivica Vojnić
IZVOR: kultura381.com

O AUTORU