NIŠTA OD KANSKOG FESTIVALA U JUNU

Od danas je sigurno: ovogodišnji Filmski festival u Kanu neće biti održan u junu. Ovo su danas potvrdili organizatori, nakon što je Emanuel Makron produžio vanredno stanje i zabranio održavanje festivala najmanje do sredine jula. 

I pored toga, organizatori Festivala još uvek ne odustaju od održavanja ove manifestacije u 2020.

“Teško je na bilo koji način pretpostaviti da će se ovogodišnji Festival u Kanu održati u svom klasičnom obliku”, navodi se u saopštenju za medije koje citira IndieWire. “I pored toga, od sinoć smo otvorili niz diskusija sa profesionalcima u Francuskoj i širom sveta. Svi oni se slažu da Festival u Kanu, kao jedan od stubova filmske industrije, mora istražiti sve mogućnosti koje bi pomogle da se podrži godišnjica kinematografije, čineći Festival u ovoj godini postojećim na jedan ili drugi način.”

Organizatori Festivalu su od početka godine na čekanju, uz veliku količinu optimiza da će pandemija korona virusa popustiti, kao i da će filmska industrija ponovo biti pokrenuta. Prošlog meseca organizatori Festivala su saopštili da će Kan 2020 biti pomeren iz originalnog termina (12. – 23. maj) na kraj juna.

Od danas je jasno da to više nije opcija i da je najranija mogućnost za održavanje kultne filmske manifestacije – kraj jula.

IZVOR: Kultura 381

O AUTORU