NEMA VIŠE SAMOIZOLACIJE: AKO STE POZITIVNI NA KORONU, MORATE U BOLNICU!

Pacijenti sa koronavirusom ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na kovid-19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u privremene bolnice

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” prosledili su lokalnim samoupravama instrukcije da svi zaraženi virusom korona moraju da se leče u kovid bolnicama ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i da više nema lečenja kod kuće, rečeno je u resornom ministarstvu.

Odlukom Vlade Srbije svi pozitivni na koronu biće lečeni u bolnicama, oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama (kao što je Sajam), a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama.

Kovid ambulante pri domovima zdravlja primaju one pacijente koji imaju blage simptome poput određenih respiratornih smetnji uz povišenu temperaturu, a u njima se radi i dijagnostika krvi.

Pozitivno testirani pacijenti iz ovih respiratornih jedinica upućuju se na dalje lečenje na neku od klinika zaduženih za zbrinjavanje obolelih od koronavirusa.

“Pacijenti sa koronavirusom ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na kovid-19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u privremene bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd – Beogradski sajam, Niš – “Čair”, Novi Sad – Novosadski sajam”, rekla je za “Novosti” dr Verica Jovanović, direktorka “Batuta”.

Kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze. Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, treba da pređu u privremene bolnice, koje su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar.

U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC “Zemun”, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće – u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajmu.

Pored Beograda, kovid bolnice su i u Kliničkom centru Vojvodine i Kliničkom centru Niš.

O AUTORU