MINISTARSTVO KULTURE: Vlada Srbije da POMOGNE SAMOSTALNIM UMETNICIMA

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je Vladu Srbije, Ministarstvo finansija i Krizni štab za privredu da se u okviru postojećih mogućnosti razmotri način za pomoć samostalnim umetnicima za vreme trajanja vanrednog stanja.

Mere pomoći radnicima u kulturi za vreme trajanja pandemije već su odobrene u više evropskih zemalja… Na taj način šalje se jasna poruka da kulturni poslenici nisu zaboravljeni i da je značaj kulture ključan za napredak svake civilizacije, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) uputilo je prošlog meseca apel i predlog Ministarstvu kulture i informisanja da se samostalnim umetnicima, koji su zbog epidemije onemogućeni da rade po već ugovorenim angažmanima, novčano pomogne u najmanjem iznosu od 30.000 dinara.

Grad Beograd je napravio plan po kome će glumci do kraja ove sezone dobijati nadoknadu kao da igraju predstave,.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ovo proširio na sve koji su radno vezani za ustanove kulture na području Beograda, bez obzira na to da li su stalno zaposleni, primaju honorar ili su paušalno plaćeni, obećavši da će nastaviti da primaju svoje prinadležnosti sve dok traje borba sa koronavirusom i vanredno stanje.

Apele su nadležnima uputili i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Srpski PEN centar.

Prema evidenciji, koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika je 2.373.

“S obzirom na to da oni trenutno nemaju mogućnosti za obavljanje svojih delatnosti i da je pojedinima ugrožena egzistencija, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da bi samostalni umetnici trebalo da budu obuhvaćeni određenim vidom državne pomoći, u nekom razumnom i za državu mogućem iznosu”, navedeno je u današnjem saopštenju Ministarstva kulture koje je umesto ministra kulture Vladana Vukosavljevića, koji se nalazi na lečenju zbog upale pluća, potpisala pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić, navodi portal Nova.rs .

Vlada Srbije do sada se ovim povodom nije oglašavala .

 

O AUTORU