PIŠE: Jelena ĆIROVIĆ

Koga je briga za haljinu Tamare Vučić? Lepa, stilizovana, nikada kao sada, i takvih komentara koliko vam srce poželi.

Objavio Story, a od čega bi inače živeo? Od Ace Lukasa? (mada, ako ću pošteno, živi i od njega, izvinjavam se).

Ali Tamara Vučić?

Rasprodat tiraž puta tri, sto posto više od Acinih tri šmrka, da su mogli toliko da štampaju i da postave. A koga je briga za haljinu Tamare Vučić? A koga je briga što je Tamara Vučić lepa i stilizovana?

Jel mi predstavljamo neku bitnu zemlju na kugli zemaljskoj, od čijih odluka zavisi svet? Jesmo li mi to u međuvremenu postali okoštali, puritanski Amerikanci, da nam život zavisi od haljine “Prve dame”? Da li svaka supruga u ovoj zemlji treba da se ugleda na Tamaru Vučić?

KO JE TAMARA VUČIĆ?

Nemam pojma! Nikad čula za to ime dok nije postala supruga. Lepa, stilizovana. Jeste. Kad joj se dopusti. A ko je ona? Čija supruga? Vučića?

A šta je ona? Supruga? Ponosna? Isto kao što je Ceca ponosna supruga Arkanova (dobro, možda nije baš isto, Ceca ima pesme, pa sad kako su došle do nje, došle su, al je kriminalac kriminalac i zločinac je zločinac, isti je princip, a šta ima Tamara?).

Da, lepu i stilizovanu pojavu. Bez reči i bez jezika. Taman za ugled. Haljina, bravo! Ništa kod Vučića nije slučajno: ni reč, ni pokret, ni pogled uperen u nebesa, ni žalopojke, ni hvalospeve, ni pauza u govoru, ništa. Čak ni ozloglašeni Hrvati, koji se uglavnom potežu, kad predsedniku nešto ozbiljno zaškripi na domaćem terenu, sigurica, ma sve pokrivaju, sada nije dovoljno.

Sada idemo na Tamaru. Nije se slučajno pojavila lepa, stilizovana Tamara Vučić, na Bočelijevom koncertu, na Beogradu na vodi. Na onom koncertu, na kome su samo odabrani mogli da se pojave.

Na onom Beogradu na vodi koji zaklanja ceo Beograd. Jel to Vučić stigao dotle, da mu je potrebna lepa supruga, ona sa kojom inače ne živi zajedno, navraća povremeno, al koga je to briga?

O tome Story naravno ne piše.

Bitno je da se zove suprugom i da je tu, kad zatreba da se pojavi. Kad on kaže, naravno. Ne mislite valjda da se ona pita?

Pa evo, neću ni ja da se pitam koliko bi bilo lepih i stilizovanih žena, kao što je Tamara, da im je da budu supruga Vučića. Upotrebljenih, iskorišćenih, nebitno. Ne pitam, pretpostavljam odgovor. I da ne bude da su u pitanju samo eventualne Vučićeve supruge, ima ih diljem planete, isti aršin, ista meta, isto odstojanje, isti Vučići. Bitno je da su supruge. Lepe, stilizovane, već je i meni muka od ovih reči.

DA SE VRATIMO NA HALJINU

Boli me uvo za haljinu Tamare Vučić. Pored na primer Jovanjice, pored desetine drugih i stotine drugih ozbiljnih skandala, koje potresaju ovu zemlju, boli me uvo da li je Tamara Vučić fenomenalno uklopila pink liniju svoje haljine sa pink sandalama.

Onako usput me zanima, koliko bi žena prihvatilo da glume supruge u pink sklopu?

Nema broja, sigurna sam. Zašto? Zato što živimo u bedi toliko dugo, da pomišljamo da je bolje biti u Storiju, u Pink “stvarnosti”, lakše je, podnošljivije je biti u oblacima, nego da krpimo kraj s krajem od prvog do prvog, bez obzira na cenu, na čast, na sve što jesmo, ili na sve što smo bili. U tome i jeste naša tragedija. U tome je i tragedija lepe i stilizovane Tamare Vučić. Da li se barem nekada zapita ko je i šta predstavlja? Kakvu haljinu treba da obuče, da bi prikrila svo zlo koje suprug čini ovoj zemlji? Ima li takve haljine?

FOTO copyright by Boško Karanović

O AUTORU