GENERALI, OSTAV! IZDALI STE ŠABAC. IZDALI STE NAROD.

FOTO: Ministarstvo odbrane

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ 

Nekada je 4. april bio dan studenata. Od juče je, barem za mene, 4. april Dan Sramote Srbije. Zato što je Vojska moje Otadžbine juče kapitulirala na svojoj teritoriji, a javnost za to saznala. 

Predala je Šabac bez borbe. Isti onaj Šabac koji je branjen znojem mnogih dobrih ljudi pre šest godina. Onaj Šabac koji su branili i vojnici i dobrovoljci. Istina, neki su išli da se dobrovoljno slikaju pa da okače na svoje profile po društvenim mrežama.

Predala ga je nevidljivom neprijatelju po imenu Corona virus. COVID 19. SARS COV 2. Predala ga je na kvarno, posle pet dana okretanja glave.

Predala je grad koji je suštinski u pograničnom pojasu. Grad kroz koji prolazi više od 40 odsto putnika ako iz Bosne krene u Srbiju.

Predala je grad u kojoj Vučić, Vulin i njihovi satrapi nisu na vlasti. Predala ga je po naredbi. Za kaznu.

Ne mogu drugačije da objasnim niti opišem postupak vojske moje Otadžbine.

Pet dana je trebalo toj vojsci, koja, kako reče onaj kvazi-ministar, može da obavi svaki poveren zadatak i zaštiti sve građane Srbije (SVE građane Srbije), da odgovori timu gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića. Pet dana je trebalo mrsomudima u ministarstvu odbrane da objave šturo saopštenje kako zbog svega što je uradila na suzbijanju korona virusa u Srbiji do sada – nema kapaciteta da pomogne gradu Šapcu.

Neki tamo političari ne žele da veruju kako je ova odluka doneta iz političkih razloga. To je njihov problem. Znajući lično političare koji su na vlasti, vrlo sam uveren da je u pitanju apsolutno apsolutistička odluka na koju je neki tamo general-major samo stavio svoj potpis.

Divim se građanima Šapca koji su se organizovali i kupili 120 kreveta. Divim se njima koji su se ekspresno organizovali i postavili u sali svoje Ekonomske škole improvizovanu bolnicu. Njima koji su maske delili svojim građanima, a ne prodavali. Njima kod kojih su sredstva za dezinfekciju dostupna svuda, na svakom koraku.

Rečenica u odgovoru Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije koja glasi “… zbog nedostatka kapaciteta nismo u mogućnosti da pozitivno odgovorimo na molbu” ostaće sačuvana, zapisana i zapamćena mnogo duže od 2025, kako se navodi u zaglavlju dokumenta.

Šta znači “nedostatak kapaciteta”?

Da li biste tako odgovorili u slučaju poplava?

Da li biste Šabac “pustili niz vodu”, a branili Srbiju u Obrenovcu?

Kažu da nisam u pravu. Čak su i saopštenje uputili, u kom najpre drže političko predavanje kako je gradonačelnik Šapca zlonameran, a onda dodaju:

“Vojska Srbije krevete raspodeljuje tamo gde to naredi republički Krizni štab za suzbijanje bolesti Covid-19. Zato smo odbili zahteve za krevetima Zrenjanina, Prokuplja, Čačka i Šapca.”

Interesantno: U Čačku niko ne zna da su od vojske tražili krevete. Za druge gradove ne znam. Ali, dobro. Potom u saopštenju opet drže politički čas: 

“Sramno je što gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pokušava da Vojsku Srbije prikaže kao pristrasnu ili kao organizaciju koja ima različit pristup različitim gradovima. Zelenović nije rekao da u Šapcu Vojska Srbije obezbeđuje Opštu bolnicu i gerontološku ustanovu i da je na usluzi svim građanima.”

Gospodo iz Generalštaba, vama je naređeno još prvog dana vanrednog stanja da obezbedite SVE zdravstvene ustanove tog tipa u Srbiji – pa tako i u Šapcu. 

“Tražimo od gradonačelnika Šapca da se uzdrži od politike u vreme borbe protiv virusa i da Vojsku Srbije poštuje kao što je poštuju svi građani Srbije kojima služi.”

Bando činovnička: Vojsku Srbije svako poštuje: Svakog vojnika i vojnikinju (ako se to tako sada kaže). Rade. Raspadaju se od napora. Premala je ta plata koju primaju za ono što sad rade i kako rade. Ali vas, kojima treba pet dana za odgovor u ovakvoj situaciji… Ne znam… Možda bi bilo dobro da posle avijacije uložite malo više para u sredstva veze i komunikacije… 

Kao što znamo, svaka vlast je smenjiva. A kada jednog dana ova vlast bude smenjena, iskreno verujem da će zbog ove rečenice o nedostatku kapaciteta kvazi-ministar-vojni odgovarati. Baš kao što će kvazi-šef bezbednosno informativne agencije odgovarati za let onog tužnog helikoptera. 

Amin. 

 

O AUTORU