FRIDOM HAUS: Stanje u Srbiji zabrinjavajuće

Istraživač Fridom hausa Noa Bajon ocenio je da je pad sloboda u Srbiji, konstatovan u najnovijem izveštaju te međunarodne nevladine organizacije, očigledno povezan sa Srpskom naprednom strankom predsednika države Aleksandra Vučića koja “grubo gazi institucije koje bi trebalo da kontrolišu vlast”.

U razgovoru za Glas Amerike, Bajon navodi da su “slučajevi kao Krušik, u kojem je otac ministra unutrašnjih poslova (Srbije Nebojše Stefanovića) prodavao oružje iz državne fabrike, veoma alarmantni” za Fridom haus i dodaje da zabrinjava uticaj srpskih vlasti na izborni proces.

“Radili su stvari da kompromituju slobodne i poštene izbore, isključili su opoziciju iz poslova vlade i obogatili su se koristeći državne resurse. Tako da se Srbija precizno može okarakterisati kao država čija je vlada sve manje i manje zainteresovana za demokratiju i smenjivost vlasti”, rekao je Bajon.

Naveo je i da je Fridom haus procenjivao upotrebu javnih resursa u partijske svrhe.

“Nije da vladajuća stranka nije odgovorna za situaciju u kojoj će predstojeći izbori biti daleko od poštenih i idelanih, i posmatramo korišćenje i iskorišćavanje resursa državnih medija da se prenesu poruke koje su pogodne za vladajuću Srpsku naprednu stranku”, dodao je Bajon.

U godišnjem izveštaju Fridom hausa o političkim pravima i građanskim slobodama “Sloboda u svetu 2020. godine”, Srbija je i dalje u grupi “delimično slobodnih” zemalja, ali je jedna od 29 država sa najvećim padom sloboda u protekloj deceniji.

O AUTORU