DO KRAJA NOVEMBRA POSLANICI O IZBORIMA I BUDŽETU

Pred poslanicima Narodne skupštine do kraja meseca trebalo bi da se nađu novi zakon o referendumu, budžet za narednu godinu, izveštaj Evropske komisije, ali i ustavne izmene u oblasti pravosuđa.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je za RTS da će se raspravljati i izmene Zakona o izboru narodnih poslanika u skladu sa dogovorom koji je postignut tokom međustranačkog dijaloga.

Ivica Dačić je rekao da je glavna stvar za poslanike u novembru donošenje budžeta za sledeću godinu, ali da ima i drugih zakona koji treba da se usvoje kako bi se ispunile obaveze “koje smo sami sebi nametnuli”.

Govoreći o najavljenim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, Dačić je naveo da je to posledica dogovora tokom međustranačkog dijaloga na oba koloseka.

“Dogovoren je čitav niz veoma konkretnih pitanja vezano za poboljšanje izbornih uslova. Da bi se oni implementirali neophodna je promena određenih zakona i podzakonskih akata. U tom smislu, jedan od zakona koji se menja je i Zakon o izboru narodnih poslanika, a između ostalog, tiče se i potrebe da se izabere šest novih članova Republičke izborne komisije i šest zamenika iz opozicije, kako bi se omogućilo i njima da učestvuju u radu RIK-a”, kazao je Dačić.

Ocenio je to kao veliki ustupak, pošto, kako je naveo, nisu u parlamentu, a neki od njih su i bojkotovali izbore.

O AUTORU