ČAS GRAĐANSKOG PREZIRA: E, OVAKO STRUKA TREBA DA KAŽNJAVA POLITIČARE

Belgija je zemlja koja je strahovito stradala od korona virusa SARS COV 2. Ali, danas sam na internetu video snimak iz Belgije. Snimak dolaska premijerke ove zemlje, Sofi Vilnes, u bolnicu Sen Piter, koja je bila prva ustanova u kojoj su se lečili oboleli od korone. 

Kad belgijski premijer poseti bolnicu, medicinsko osoblje ga dočeka kako je zaslužio.Toliko o struci koja ima muda.

Publiée par Aleksandar Jovcic sur Dimanche 17 mai 2020

 

Za neupućene: Belgija ima više od 55.000 potvrđenih slučajeva obolelih od korona virusa. I više od 9.000 mrtvih. Statistički gledano, procenat smrtnosti u Belgiji (više od 14%) je među najvećima u svetu!

Šta je razlog?

Loš zdravstveni sistem? Loša reakcija struke? Nebriga vlasti? Odlazak u šoping u Italiju za osmi mart? Ah, ne, to je bilo kod nas…

Kako bilo, ovu sliku preneli su mnogi mediji u Srbiji danas. Objašnjavajući kako je premijerka bila u nimalo prijatnoj situaciji, jer je osoblje bolnice premijerki zemlje okrenulo leđa.

Plaki, plaki…

A zamislite da Gospođa Fikus dođe u neku bolnicu u Srbiji i krene sa političko-demagoškim časom pred novinarima i kamerama? I zamislite da joj neko (barem jedna sestra, jedan tehničar, jedan doktor-specijalista) okrene leđa? Šta mislite, šta bi sutra krasilo naslovne strane Kurira, Informera, Srpskog Telegrafa i Aloa?

Da vam predočim skicu naslova:

SRAMOTA SRBIJE: Tajkunski ološki dvojac Đilas i Šolak potplatili lekara koji je ranije hapšen zbog mita da okrene leđa heroini borbe protiv korona virusa. 

Ili…

ZAŠTO SPAVA TUŽILAŠTVO: Plaćenik fašiste Boška koji lažno štrajkuje glađu uvredio sve žene Srbije okrenuvši leđa predsednici Vlade Ani Brnabić koja je donela pomoć u bolnicu 

Da vam ne opisujem kakvi bi naslovi bili da je umesto Brnabićeve u posetu bolnici došao Vučić.

Oh, wait: Da je Vučić stigao… e, tada sigurno niko ne bi okrenuo leđa! Naprotiv, skandirali bi mu u krugu bolnice. Doduše, ne bi to bili lekari i medicinski radnici, već aktivisti dovedeni autobusima do bolnice… Istina, prigodno kostimirani u belo, ali, bože moj…

Ovo što je doživela premijerka Belgije je normalna stvar u zemljama u kojima nema plaćeničkih medija. Pardon, “medija”. To je normalna pojava u svim zemljama u kojima se gleda da li posedujete diplomu ili znanje, a ne partijsku knjižicu. 

Prijatelj koji živi u Belgiji objašnjava mi da je medicinsko osoblje ovako reagovalo zato što je vlada odlučila da među umrle od korona virusa ubroji sve za koje se i sumnja da su umrli od posledica ovog razornog oboljenja. Prema njegovim rečima – u medijima se spekuliše da je više od 30 odsto smrti – lažno pripisano neuspešnoj borbi lekara.

Drugi, ništa manje važan razlog – navodi moj izvor leži u tome što država nije preduzela faktički ništa da pomogne medicinskom osoblju da se izbori sa Armagedonom.

Ali, to je Belgija. A ovo je Srbija. A da je u Srbiji neko okrenuo leđa Gospođi Fikus ili Velikom Vođi, sutra bi već bio na Birou rada. 

O AUTORU