ALEKSANDAR VUČIĆ PROGLASIO VANREDNO STANJE U SRBIJI

U večerašnjem obraćanju javnosti Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.

Zbog povećane opasnosti za bezbednost građana, na osnovu svojih ustavnih ovlašćenja, Predsednik Republike doneo je, nakon razgovora sa svim činiocima političkog života u Srbiji, zajedno sa ministrom odbrane i predsednicom Skupštine Republike Srbije odluku da proglasi vanredno stanje.

“Ovo je rat protiv nevidljivog protivnika koji moramo dobiti. Ovo je rat pre svega za one koji su gradili našu zemlju, naše najstarije, ali je u isto vreme ovo rat za budućnost naše zemlje”, rekao je Vučić.

Odluka o proglašenju vanrednog stanja glasi:

“Proglašava se vanredno stanje na teritoriji cele Republike Srbije. Odluka o donošenju vanrednog stanja nije bila laka. Da bismo sprečili geometrijsku progresiju razvoja virusa COVID 19 preuzećemo drastične mere”, istakao je Predsednik Srbije.

“Želim da u ime Republike Srbije izjavim saučešće svim našim evropskim prijateljima, kao i junačkom italijanskom narodu kom želim da izađe iz ovoga, našoj španskoj braći takođe. Morate da imate u vidu da su to mnogo bogatije zemlje od nas.

Mi ćemo morati da se borimo disciplinom i merama.

To znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama i to ćemo proveravati u naredna tri dana. Ne isključujem mogućnost da donesemo obavezujuću odluku o ostanku u svojim kućama i dvorištima ukoliko bude kršenja ove odluke. Molim naše roditelje, naše penzionere da ostanu u svojim kućama.”

Predsednik države istakao je i da “od sutra nema škola, vrtića, fakulteta, treninga, takmičenja, teretana…”

“Zatvara se život – da bi se sačuvao život”, zaključio je Vučić i dodao da će školski program biti organizovan preko televizijskih kanala.

Prvi čovek Srbije naglasio je i da “Evropska solidarnost ne postoji” kao i da je to “bajka u koju smo mi verovali”, jer od danas mi ne možemo da uvezemo medicinsku opremu iz Evropske unije:

“Uputio sam pismo predsedniku Republike Kine, Si Đin Pingu, garantujući mu vekovno čelično prijateljstvo sa malom Srbijom. Tražili smo sve od Kine. Naši lekari su već umorni. Zato smo tražili čak i da nam pošalje lekare, jer ne smemo dozvoliti da nam Korona virus uđe u bolnice”, istakao je Vučić.

“Vojska će čuvati bolnice u kojima se leče oboleli od korona virusa. Policija će vršiti kontrolu građana o izolaciji. Ko je bude prekršio – ići će u zatvor tri godine. Odmah”, dodao je predsednik u obraćanju novinarima i javnosti zemlje.

Vučić se osvrnuo na činjenicu da će ova odluka o vanrednom stanju značajno unazaditi ekonomiju.

“Pozivam sve – bez obzira na nacionalnost – da sačuvamo našu Srbiju. Mi nećemo pokazivati evropsku solidarnost, već srpsku solidarnost, prema Republici Srpskoj”, rekao je Vučić.

“Predaja nikad nije bila opcija. Živela Srbija”, zaključio je predsednik Srbije završavajući svoje obraćanje kojim je proglasio vanredno stanje.

O AUTORU