ZLATNI TORANJ FILMU MAGNETNA REZONANCA

Film Magnentna rezonanca Kristijana Munđua jednoglasnom odlukom žirija dobio je nagradu Zlatni toranj 29. izdanja Festivala evropskog filma Palić.

Žiri glavnog takmičarskog programa sačinjavali su producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori, glumica Katarina Radivojević, producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

Oni su naveli da je Magnetna rezonanca “veoma složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapitalizmom i migracijama, prikaz prošlosti koja se uvek vraća da nas proganja i razdvaja umesto da nas spaja i veže”.

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodelio Dmitru Suholitkiju-Sobčuku, za film „Pamfir“.

Jelena Kohlatkina, nosilac jedne od glavnih uloga u filmu Pamfir

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja, „zbog režije sa iskazanim velikim talentom i osećajnošću, kao i za kreiranje nežnih i dirljivih trenutaka, u svetu koji zahteva savršenstvo uz nemoguće žrtve“.

Međunarodni žiri kritike 29. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke, i Martin Milinković iz Hrvatske, doneo je jednoglasnu odluku da za najbolji film u takmičarskom programu „Paralele i Sudari“ odabere ostvarenje „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija.

Nosioci nagrada ovogodišnjeg izdanja Festivala evropskog filma

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljuje se filmu „Budale“ Tomaša Vasilevskog, za „realističan potret naslikan najfinijom filmskom estetikom“.

Žiri FIPRESCI 29. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum, nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju „Rimini“ Ulriha Zajdla – „za jedinstvenu viziju majstora evropskog filma, koji kreira sopstvenu realnost i nove ikone, kao i zbog glavnog junaka Ričija Brava, koji je roker u srcu iako peva šlagere“.

Ekipa filma Rimini

Posebno priznanje žirija FIPRESCI dodeljeno je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka. Žiri je dodao da je ovo „humana i univerzalna priča o enigmatičnom čoveku koji se trudi da zaštiti blagostanje svoje porodice u najgorim mogućim okolnostima“.

Foto: Damir Vujković

O AUTORU