ŽIVOT I SMRT U DOBA KORONE

Osnovno pravilo je jednostavno. Gotovo vojno. Budite disciplinovani. Italija je klasičan primer šta se desi kada zavlada panika, a discipline nema.

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

U trenutku kada je ovaj tekst nastajao – u Srbiji je bilo 18 osoba zaraženih Koronavirusom. Do trenutka dok vi otvorite ovaj tekst – broj će sigurno biti veći.
Ali, to nije razlog za paniku. Zaista nije.
Razlozi za paniku će tek doći. A ovaj tekst pre svega želi da pomogne da se ta panika što više smanji. Mislim da je tako najodgovornije prema svima nama.

Verovatno nijedna reč nije toliko prisutna u ovoj zemlji u poslednjih 48 sati kao što je reč KORONAVIRUS. I verovatno nijedna reč nije u Srba tako brzo prešla iz kategorije “zajebancija” prešla u kategoriju “od ovoga može da se rikne, jebote”!

A za sve to su krivi naravno – Veliki Vođa i njegovi mudraci: Veliki Vođa zato što nam je objašnjavao da smo za sve spremni i da nema razloga za paniku jer nam je zdravstveni sistem bolji nego u pola Evropske unije.

Mudraci Velikog Vođe su krivi zato što su nam objašnjavali da je za kvalitet srpskog zdravstva važno da li si Crnogorac ili Srbin (da druge ne ubacujemo u priču, pu, pu, pu)

Ali, Mudraci Mudraca Velikog Vođe (o da, i Mudraci imaju svoje “Mudrace”) su ništa manje krivi. Oni su čak i najkrivlji.

Da vas ne bih dovodio u zabunu – na koga mislim i o čemu, posle ovoliko vremena, na portalu KOLUMNISTA pišem, objasniću vam: Mislim na neodoljivu potrebu pojedinih (inače veoma poštovanih) medicinskih stručnjaka da se uvuku u rektalnu regiju Vođe kako bi podržali njegovo mišljenje da smo za sve spremni.

Eto, tako je profesor doktor Branimir Nestorović na konferenciji za novinare pre nekoliko dana rekao da je Koronavirus smešan i da žene treba da se spreme za osmomartovski šoping u Italiji.

E, moj profesore Nestoroviću, nije smešno… Nije…
NAPOMENA: SNIMAK PREUZET SA YOUTUBE KANALA AGENCIJE TANJUG

Nažalost, do tada cenjeni profesor medicinskog fakulteta je svoju kompletnu (i zaista veoma respektabilnu) karijeru pulmologa u Tiršovoj žrtvovao zarad jeftinih poena u vladajućim strukturama.

Da se razumemo: Cenim potrebu da se obuzda panika, kojoj su Srbi zaista skloni, kao i svi neobrazovani i primitivni narodi u kojima o epidemiji najviše znaju oni koji govore “infrakt” i “nekcija”.

Da, činjenica je da od “običnog” gripa i naizgled smešnih bolesti poput boginja (zahvaljujući raznim teoretičarima zavere) svake godine u ovoj zemlji umre više ljudi nego što će u Srbiji (nadam se) oboleti od COVID-19, ali… Šta kad dođe panika?

A panika će, budite sigurni, doći. Baš kao što će pre ili kasnije doći i epidemija.

I kolika god da bila ta epidemija, panika je ta koja će prouzrokovati pakao. I biće haos. I po mrežama će biti gomila kletvi svima koji su u vlasti i naravno – još veća gomila kletvi koju će mnogi upućivati prema lekarima. Onima koji su na prvoj liniji fronta, zajedno sa medicinskim tehničarima.

Budite disciplinovani. Italija je klasičan primer šta se desi kada zavlada panika, a discipline nema.

Zato se moramo boriti protiv panike, a ne protiv toga da li je neko rekao ili nije rekao da li je COVID 19 smešan virus.

Protiv panike se po mom (neću reći “skromnom” jer skroman nisam) mišljenju bori tako što se informacije daju odgovorno i pravovremeno. Tako što se, pre svega, stanovništvo neposredno natera da se ponaša odgovorno prema sebi i drugima.

Osim uputstava koja smo i na portalu KOLUMNISTA već dali, preporučio bih vam da slušate one koji su smireni, ali ne i duhoviti. Recimo – doktora Kona.

Sledeći dani i nedelje će vam biti teški. Shvatićete kako je sve ono na šta ste želeli da odete – otkazano do daljeg. Koncerti, predstave, događaji…

Pozorišta po Beogradu i Novom Sadu već su otkazala svoje predstave. Od 12. marta biće zabranjena sva okupljanja koja premašuju 100 lica. Preventivno – neke kulturne institucije su već otkazale i okupljanja koja su bila manja zbog kapaciteta prostora.

Molim vas:

Nemojte padati u depresiju. Uzmite knjigu. Gledajte dobar film (kablovska ima previše kanala na kojima možete pronaći tako nešto). Slušajte muziku. Odvrnite je slobodno glasnije nego inače.

Nemojte misliti od običnog kašlja da je pouzdan znak kako ste oboleli od “korone”. Možda je samo kašalj. Obična i banalna prehlada. Za svaki slučaj, nemojte preterivati sa druženjima.

Budite odgovorni prema sebi i drugima: Ako ste među rizičnim grupama, ponašajte se kako treba! Smanjite kretanje, posete, pratite svoje zdravstveno stanje. Ne morate baš bez preke potrebe da izlazite u šetnju/vožnju gradskim prevozom.

Nemojte da širite paniku. To je mnogo gore od bilo čega što možete da (ne) uradite u situaciji u kojoj smo.

Nemojte na internetu tražiti savet lekara. Ako već mislite da ste zaraženi, izolujte se i pozovite neki od brojeva telefona nadležnih zdravstvenih ustanova. U zavisnosti od toga gde živite, veličina mesta u kom ste – to može biti i lokalni Dom zdravlja ili opšta bolnica u vašem mestu.

Ne, ovo neće biti klasična kolumna, u kojoj ću svo svoje vreme posvetiti nesposobnoj naprednjačko/socijalističkoj kamarili; Neću da trošim vreme na to da li Srbija ima dovoljno respiratora ili nema. Neću da trošim ni vreme na to da li je nešto moglo da se uradi (ili trebalo da se uradi) u “proteklih osam godina otkako su OVI na vlasti”. Jer, iskreno, Koronavirus (precizno COVID 19) niko nije mogao da predvidi. A – ako je mogao da predvidi – onda i onoj prethodnoj vlasti (onoj do 2012) možemo da postavimo isto pitanje! Sa COVID 19 virusom se i mnogo razvijenije zemlje teško bore.

Osnovno pravilo je jednostavno. Gotovo vojno. Budite disciplinovani. Italija je klasičan primer šta se desi kada zavlada panika, a discipline nema.

Slušajte šta vam kažu. Kakav god da je – ovaj i ovakav zdravstveni sistem je jedini koji imamo. Ako se zabranjuju okupljanja – poštujte zabranu. Ako se zabrani nastavak školske godine – budite sa decom. Učite sa njima. Igrajte se sa njima. Budite im i roditelj i učitelj.

I čuvajte se.

O AUTORU