ZAGORKA, ŽENA KOJE NEMA

Da pojasnim: u Srbiji je nezamislivo da Zagorka Dolovac radi svoj posao. Što je još gore, na to smo se navikli.

PIŠE: Jelena ĆIROVIĆ 

FOTO: Media Centar

Postoji resor u svakoj državi, za koje nije potrebna politička volja, da bi se nešto dobro uradilo za svoju zemlju. 

To je pravosuđe. 

Potrebno je da onaj koji je na čelu nekog pravosudnog organa, prvenstveno tužilačkog, samo profesionalno radi svoj posao. Ništa više od toga. Samo profesionalno, onako kako je i za šta je školovan. Kao Laura Koveši, bivša tužiteljka u Rumuniji, sada prvi javni tužilac Evropske unije.

Pravosuđe nije ona grana vlasti koja može da uredi društvo. To je posao uprave. Uprava ne funkcioniše, odnosno funkcioniše, tako što nam maže oči u svim segmentima i da za sada ne pominjem više upravu, jer o tome može da se napiše hiljadu doktorata, mnogo je širok pojam.

Dakle, pravosuđe ne može da postavi osnove uređenja države, tome i ne služi. Služi tome da sankcioniše one koji nisu postavili državu na zdrave noge, služi da “natera” upravu da radi svoj posao, tako što će da sankcioniše one iz raznih grana uprave, koji to ne rade. Bez obzira ko su i odakle dolaze.

Zamislite sad Zagorku Dolovac, državnog tužioca u Srbiji, da radi svoj posao?!

Njena pozicija (i ona lično), je toliko okoštala, da je to u Srbiji postalo nezamislivo.

Da pojasnim: u Srbiji je nezamislivo da Zagorka Dolovac radi svoj posao. Što je još gore, na to smo se navikli.

Došla kao kadar Demokratske stranke, najvećeg razočarenja mislećeg dela građana ove zemlje, održava se sa Vladom SNS-a, kao da je sa njom srasla. A očigledno jeste.

Meni lično ništa ne pomaže saznanje da Zagorka Dolavac potiče iz časne i ugledne porodice. Prihvatam to, ili verujem da je to tako.

Ali moram da se pitam, šta je ženu iz časne i ugledne porodice, “nateralo” da nečasno i neugledno vrši svoj poziv? 

Postoje samo dve mogućnosti: ili korupcija, ili nedostatak ličnog i profesionalnog integriteta.

U ovo prvo ne verujem. Zašto? Zato što su demokrate, u koje je mnogo nas uzalud polagalo nadu, kao svoje kadrove izabralo neidentifikovane, neizražajne, do tada nebitne, blede ličnosti (da ne ulazim sada u motiv, dugo bi trajalo), koje su naprednjaci, nakon dolaska na vlast, jednostavno preuzeli. A oni su i dalje ostali neidentifikovani, neizražajni, nebitni likovi, koji su sa naprednjacima kao šefovima, samo pokazali da su i beskičmenjaci.

Zato Zagorki Dolovac džabe poreklo iz ugledne, poštene porodice, sve je to pogazila. Pogazila je i svoje znanje, i svoje obrazovanje, samo zato što nema petlju, da se lepo izrazim.

Zato što nema petlju, zato i opstaje 12 godina uz naprednjačku vlast, koja ovima drugima, odnosno prvima, sasvim lepo može da zapuši usta sa “to je vaš kadar, u čemu je problem?”.

Pa problem je u tome što su naprednjaci fantastično nanjušili beskičmenjake. Problem je u tome što su naprednjaci do te mere “ukrali”svaku opozicionu ideju i svaku “opozicinu” ličnost, ponavljam, zahvaljujući nam “prečasnim” demokratama koji nisu hteli da rešavaju stvari, da nekima to ne može ni da se zameri.

Da se vratim na Zagorku Dolovac. Ona po svojoj prirodi beskičmenjaka i po svojoj funkciji, toliko stvari zna ili bi morala da zna, toliko stvari bi morala da uradi, koje nije, i koje joj ne pada na pamet da uradi, da za nju sutra, jednog dana kad dođe to sutra, nema profesionalnog oproštaja. Jer se stvari koje zna, ili koje bi morala da zna, ne tiču buvlje pijace, nego osnovnih segmenata države.

Za nju bi, u najboljem slučaju, bilo sjajno da završi sa penzijom zamenika osnovnog tužioca i da peva od sreće. I da možda jednog dana, kada popusti strah, napiše svoju profesionalnu autobiografiju, ako ništa drugo, pomogla bi rasvetljavanju jednog istorijskog perioda.

Ne znam ko je i iz kakve porodice potiče bivša državna tužiteljka Rumunije, ali vidim da je pokazala da poštuje i vrednuje svoju profesiju. I da ima hrabrosti, što treba da bude kriterijum broj 1 i za sudije i za tužioce, svuda.

Mogu Srbi sada da pričaju koliko hoće, kako su Rumunima decenijama prodavali najlon čarape, mogu da pričaju koliko hoće i da danas Rumuni beru maline po Srbiji, ali Srbi moji, to će brzo da prođe. Kolo sreće se okreće. Vidi se to po Zagorki Dolovac, nemojte misliti da nema veze sa vama, nama. Ima, i te kakve.

O AUTORU