VERICE ne prevrći se u grobu. NISMO VREDNI

FOTO: Media Centar

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Pre osam godina umrla je žena heroj.
Umrla je žena koja je verovala u svet bez šupljih, kvarnih zuba. Umrla je žena koja je verovala da Srbija može da bude pošteno mesto za život poštenih ljudi.
Umrla je Verica Barać.

Neka mi bude najveći greh u životu ako kažem da se njenoj smrti (sramno, nazdravljajući uz viski i šljivovicu) obradovalo više od 70 odsto političara u ovoj zemlji i sigurno isto toliko biznismena.

Svima koji su Vericu poznavali – ali – stvarno poznavali – bilo je jasno da će njena borba biti beskompromisna. Zato što je bila hrabra kada je većina muškaraca ćutala i trpela poniženja režima Slobodana Miloševića.

Svi koji su Vericu poznavali znali su da će njena borba trajati do kraja – zato što ona nije bila spremna na kompromise, bez obzira na žrtve koje je morala da podnese.

Veru po ramenima tapšali
svi koji su hteli da dođu na vlast,
a kleli svi koji su došli na vlast

A kada smo kod žrtava, podnosila ih je ona. Preuzimala od drugih, od svojih saradnika – ona.

Zato je više nema.

I zato kažem da su u trenutku kada su čuli da je umrla – mnogi političari, zajedno s mnogim biznismenima – nazdravili.

Razlog za to – ako ni zbog čega drugog – leži u činjenici da je Verica, do svog poslednjeg dana insistirala na razrešenju 24 sporne privatizacije. Znate one privatizacije u koje su bili umešani i neki od aktuelnih ministara koalicije na vlasti, koja se pre osam godina zaklinjala da će “tu stvar isterati do kraja”.

Poslednji intervju Verice Barać dat Danas Conference Centru

Verice više nema. I nema nikoga ko ima (oprostite mi na prostačenju) takva i tolika muda da bi nastavio tamo gde je ona stala. Valjda zato što se svi koji i pomišljaju na takvu odluku – vode činjenicom da su Veru po ramenima tapšali svi koji su hteli da dođu na vlast, a kleli svi koji su došli na vlast. Valjda zato što se svi koji i pomišljaju na takvu odluku – vode činjenicom da je od 24 sporne privatizacije rešen samo slučaj Bogoljuba Karića. Koji je u jednom slučaju oslobođen zbog nedostatka dokaza, a u drugom zbog zastarelosti postupka. Karića koji se vratio kao oslobodilac u Srbiju.

Još u glavi odzvanjaju reči koje je – na vest o njenoj smrti – izgovorila Vesna Pešić: “Ona je jedina osoba u ovoj zemlji koja se istinski, uporno borila protiv korupcije”.

Da je danas, nekim slučajem, Verica živa i da je među nama, još brže bi se razbolela i otišla zauvek: a onda bi se dugo, dugo u grobu prevrtala. A mi ni to nismo zaslužili od takve žene.

O AUTORU