VANREDNIM STANJEM PROTIV KORONA VIRUSA?

Od danas je broj respiratora u Srbiji – proglašen državnom tajnom! Ovo je saopštio Aleksandar Vučić, Predsednik Republike, koji je naglasio da za sada nema potrebe za vanrednim stanjem, ali da ne isključuje tu mogućnost.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere i to bi zahtevalo potpunu izolaciju, za šta u zemlji još uvek nema potrebe.

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin je u poslepodnevnim satima i zvanično zatražio od Predsednika Republike da na osnovu ustavnih ovlašćenja preduzme sve korake za osiguranje bezbednosti građana Srbije.

Na sastanku kriznog štaba bilo je reči i o eventualnom zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, a premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je o tome razgovarala sa predsednikom Vučićem, i da su poslušali stav struke da nema apsolutno nikakvog opravdanja da se u ovom mometu to učini.

– Imamo zaliha namirnica za godinu dana, sve da ništa ne radimo godinu dana. Imamo svega. Ljudi u Srbiji ne moraju da brinu o životnim namirnicama, da godinu dana ne uradimo ništa imamo dovoljno i pšenice i brašna – objasnio je Aleksandar Vučić, dodajući da u rezervama imamo milion tona pšenice, kao i da imamo dovoljno medicinskih potrepština, “za razliku od nekih svetskih metropola”.

On je rekao da svi oni koji proizvode dezinfekciona sredstva i toalet papir, neće moći da ih izvoze u druge zemlje od danas.

O AUTORU