USVOJENA REZOLUCIJA O SRBIJI U EVROPSKOM PARLAMENTU

Novi šamar za Aleksandra Vučića stiže iz Brisela: i pored jakog lobiranja SNS da se rezolucija koja se bavi Srbijom ne usvoji u Evropskom parlamentu, kao i pokušaja da se barem ne usvoji amandman koji se odnosio na saradnju huligana i policije, EP je sa ogromnom većina glasova usvojio dokument koji dokazuje da je ljubav Vučića i Brisela na izdisaju. 

Rezolucija je usvojena sa 586 glasova za, 53 protiv, i 44 uzdržanih. Protiv su glasale konzervativne i desno orjentisane grupacije, prvenstveno iz Poljske i Mađarske.

Zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica.

Ono što treba da zabrine Aleksandra Vučića i čitavu njegovu stranku je da su za ovaj dokument glasali i predstavnici Evropske narodne partije, iako je SNS njihov pridruženi član.

Poslanici EP su izrazili duboku zabrinutost zbog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima za koju postoji sumnja da se odvija u fabrici Linglong.

“… Pozivamo srpske vlasti da pažljivo istraže slučaj i da obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici i da EU dostave zaključke svojih istraga, te da počinioce pozovu na odgovornost…”, navodi se u dokumentu.

Poslanici EP izrazili su u Rezoluciji i posebnu zabrinutost zbog “ozbiljnih problema sa korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, opšteg nedostatka transparentnosti i procene uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i multinacionalne kompanije, kao što je Rio Tinto”.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i zbog količine sile koju je policija upotrebila protiv demonstranata. Istovremeno, osuđujemo nasilno ponašanje huligana prema mirnim demonstrantima i svako kršenje osnovnog prava na mirno okupljanje… Pozivamo srpske vlasti da na odgovarajući način istraže nedavne slučajeve masovnih protesta u kojima je policija navodno prekoračila svoja ovlašćenja ili nije uspela da zaštiti demonstrante od nasilja i njihovo ljudsko pravo na mirno okupljanje”, poručuju evro-parlamentarci.

Srpski mediji pod kontrolom vlasti takođe su ušli u sastav ovog dokumenta koji je jutros izglasan u Briselu.

“Žalimo zbog dugoročnih trendova medijske pristrasnosti i brisanja granica između aktivnosti državnih službenika, policije i stranačkih političara. Istovremeno, žalimo zbog pogoršanja slobode medija i porasta uvredljivog jezika, zastrašivanja, pa čak i govora mržnje prema predstavnicima opozicije, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama, novinarima i istaknutim pojedincima. Pozivamo srpske vlasti da preduzmu hitne mere kojima će garantovati slobodu izražavanja i nezavisnosti medija”, navodi se u Rezoluciji usvojenoj u sedištu Evropskog parlamenta, u kojoj je osuđeno i političko i medijsko nasilje nad Marinikom Tepić.

“Žalimo zbog nedavnih napada na liderku Ujedinjene opozicije Srbije Mariniku Tepić, koji su viđeni na TV kanalu koji sponzoriše vlada. Pozivamo vlast u Srbiji da otvori prostor za civilno društvo i nezavisne medije i da im osiguraju rad bez ograničenja, zastrašivanja i da prekine sa kriminalizacijom njihove aktivnosti”.

IZVOR: nova.rs

O AUTORU