UMRO JE MAKS FON SIDOU

Maks fon Sidou, glumac koji je mnogima ostao u sećanju zbog uloge prokletog sveštenika u filmu Egzorcist umro je u Francuskoj – baš na Dan žena!

Ovu informaciju je tamošnjem Paris Matchu potvrdila je juče njegova supruga, filmska producentkinja Ketrin Brele:

„Slomljenog srca, uz neizmernu bol i neprebolnu tugu moram da potvrdim da nas je 8. marta u Parizu zauvek napustio Maks fon Sidou“, navodi se u saopštenju koji je dostavljen ovom francuskom mediju.

Glumac koji je u istoriji filmske umetnosti ostao zapamćen po saradnji sa Ingmarom Bergmanom, je poreklom Šveđanin (rodio se 10. aprila 1929 u Lundu, Švedska). Obrazovao se u Katedralnoj školi i Kraljevskoj pozorišnoj akademiji u Stokholmu.

Sa slavnim Bergmanom upoznao se 1955, a dve godine kasnije upisao je sebe među besmrtne, tumačeći Antonija Bloka u Bergmanovom Sedmom pečatu. To je bila tek prva od 13 uloga u Bergmanovim filmovima.

Svetsku slavu stekao je ulogom sveštenika u Egzorcistu Vilijama Fridkina, iako mnogi tvrde da je slavu u svetu stekao ulogom Isusa Hrista u Najvećoj priči ikada ispričanoj Džordža Stivena.

Ljubitelji naučne fantastike pamte ga (osim po ulozi u filmu Suvišni izveštaj) i po ulogama negativca – Minga u filmskoj verziji priče o strip-junaku Flašu Gordonu (upamćenom po originalnoj muzici grupe Queen) i po ulozi u franšizi Star Wars u kojoj je, u Buđenju sile igrao Kajlo Ren Lor Sen Teka).

Obožavan je bio i u filmu Vudija Alena – Hana i njene sestre.

Pred kraj svoje karijere igrao je i u verovatno najpoznatijoj seriji svih vremena – Igri prestola.

IZVOR: kultura381.com

O AUTORU