SRBIJA PRED EKOLOŠKIM USTANKOM, ODRŽAN PROTEST ZA ČISTI VAZDUH

“Dosta je podela. Pitanje čistog vazduha je zajednička tema i problem svih sedam miliona građana Srbije.”

Ovo su reči Bojana Simišića, jednog organizatora protesta koji je u nedelju u podne okupio oko 2.5 hiljada protestanata u centru Beograda, na Slaviji.

Demonstranti koje je zvanično okupilo udruženje Eko straža su sa trga Slavija Nemanjinom ulicom prošetali do Vlade Srbije i tamo povicima i skandiranjem tražili da se građanima naše zemlje ostvare prava garantovana Ustavom, a jedno od tih prava je i pravo na zdrav život: Član 74 Ustava Srbije izričito kaže da svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Protest je završen tako što su organizatori zalepili listu zahteva na vrata Vlade Srbije. Najavili su da će, ukoliko ne bude odgovora, ovakvog pritiska javnosti još češće.

Organizatori su poručili da će sutra i zvanično na pisarnici Vlade biti prosleđeni zahtevi okupljenih građana.

Okupljenima se obratio i Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista koji predvodi organizaciju Odbranimo reke Stare Planine, rekavši da je Srbija pred ekološkim ustankom.

“Podižite barikade svuda gde vas truju, gde vam ne daju da dišete, gde zagađuju vaše reke i zemlju. Oko vode, vazduha i zemlje nema pregovaranja”, poručio je Ćuta i dodao da”više niko neće trovati građane Srbije”:

“Sledeći put će nas biti deset puta više! Ovo je početak ekološke pobune u Srbiji”, zaključio je on.

FOTO: Tatjana Trajković FB

 

O AUTORU