PROTESTI PROTIV RIO TINTA I RTS-a

Birokratski propust ili nešto drugo? Ako je verovati saopštenju Radio-televizije Srbije, spot protiv kompanije Rio Tinto udruženja Kreni-Promeni nije emitovan na RTS jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija.

Zbog ovoga je „konstatovano da nisu ispunjeni formalni uslovi za emitovanje predmetne oglasne poruke“, navodi se u odgovoru RTS udruženju Kreni-Promeni, koje je optužilo javni servis za cenzuru.

Dostavljanje oglasne deklaracije predviđeno je Zakonom o oglašavanju, ali je gotovo neverovatno da je u RTS poslata reklama, a da nije dostavljena deklaracija (koja, prema iskustvu članova redakcije Kolumniste, traži pre nego što se dostavi reklamno rešenje.

https://www.youtube.com/watch?v=UkI7dFtlpY8
„Ističemo da RTS ima dobru volju da emituje predmetni spot – oglasnu poruku, uz ispunjavanje svih uslova i to dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3.3.2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanje prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju“, kažu iz RTS.
Ono što brine je, zapravo, nastavak saopštenja Javnog servisa, u kom se navodi da će “Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, RTS po proceduri izvršiti procenu o tome da li oglasna poruka ispunjava sve uslove propisane zakonom, podzakonskim aktima i internim aktima RTS-a, koji uređuju pravila oglašavanja, te na osnovu toga doneti odluku o emitovanju predmetne oglasne poruke”.
U prevodu: možete vi i da pošaljete deklaraciju, ali ćemo mi morati da vidimo – smemo li da vam pustimo reklamu. A zna se koga ćemo pitati. Onoga koji se za sve pita.

Savo Manojlović iz Udruženja Kreni-Promeni kazao je za N1 da su ispunjeni svi zakonski uslovi kod izrade reklame, kao i da su poštovani protokoli RTS-a.

„Imali smo normalnu komunikaciju sa RTS-om, rečeno nam je da je bukiran termin samo da dostavimo reklamu, javiće nam do utorka. Odjednom nas prebacuju na sredu i prestaje komunikacija. Ne dobijamo ni obrazloženje zašto reklama nije podobna. Ovo je brutalna cenzura i kršenje slobode izražavanja“, rekao je Manojlović.

Navodi da je reklama plaćena donacijama građama i da je glavna poruka da „Srbija nije na prodaju“.

„Pojavljuju se glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin, i to je odgovor na predreferendumsku kampanju koju je pokrenuo Rio Tinto, nakon što je Vučić najavio referendum. Želeli smo da proverimo da li ćemo imati, kako najavljuju u zakonu, jednaku zastupljenost. Mi je nemamo. Želeli smo da se čuje glas građana. Podnećemo tužbu protiv RTS i disciplinsku prijavu jer osobe koje su komunicirale sa nama nisu bile na radnom mestu i nisu vršile svoju zakonsku obavezu“, rekao je Manojlović.

Rekao je da će reklamu pustiti na društvenim mrežama, kako bi pokazali da cenzura ne može da spreči da se čuje istina o Rio Tintu.

„Građani kada se ujedine mogu da brane ustavna prava, pošto državnici to ne čine. Najavljuju referendum a odabrali su jednu stranu. Ovo je neka vrsta poruke da građani neće dozvoliti da se prava krše. Imamo i dalje korake i ponudu za RTS, ali da se svi pojavimo na protestu i da pokažemo da nećemo ćutati dok RTS krši našu slobodu i da reklama preplavi celu Srbiju“, poručuje Manojlović.

IZVOR: N1, Nova

O AUTORU