PRODUŽEN PRITVOR NEKADA NAJVAŽNIJOJ DAMI POLICIJE

Pritvor nekadašnjoj državnoj sekretarki u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijani Hrkalović, produžen je za još 30 dana, odlučio je Specijalni sud u Beogradu.

Pritvor joj je produžen rešenjem sudije za prethodni postupak na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog opasnosti da će uticati na svedoke, javlja RTS.

Na ovo rešenje Hrkalovićeva i njeni branioci imaju pravo žalbe krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana od prijema rešenja.

Dijana Hrkalović je uhapšena 15. oktobra, nakon čega joj je određen pritvor, a za krivično delo trgovina uticajem, za koje se tereti, preti joj kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora.

Za ovu zaprećenu kaznu zakon predviđa sprovođenje tzv. skraćenog krivičnog postupka, u kojem pritvor može da traje najduže 30 dana uz mogućnost produženja za još 30 dana, na predlog tužioca, a o predlogu odlučuje sud.

To znači da bi Hrkalovićeva mogla da bude u pritvoru još najviše 30 dana i, ukoliko u tom roku tužilaštvo ne podnese sudu optužni predlog, bila bi puštena da se brani sa slobode po sili zakona.

Nju krivična prijava tereti da je uticala na načelnika odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića da ne dostavi blagovremeno neke izveštaje Tužilaštvu u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, poznatim kao “ubistvo na šinama”, za koje je bio optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen Veljko Belivuk, koji je sada optužen za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe “Principi”.

Sve navode krivične prijave Hrkalovićeva je negirala na saslušanju u Tužilaštvu.

Ona se tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

O AUTORU