PISMO MOM BIVŠEM KOLEGI SAŠI JOVANOVIĆU

Sir Olivere, veruješ li da su Seka Sablić i Dragan Bjelogrlić neprijatelji ove zemlje? Da među novinarima, tvojim bivšim kolegama ima stranih plaćenika i domaćih izdajnika? Da li veruješ u ono što pričaju Atlagić, Orlić, Đukanović, Rističević, Martinović?

E, moj Sale… E moj bivši novinaru, bivši šmekeru, bivši prijatelju…  Oprosti zbog ovog “moj”: odavno Ti i ja nismo toliko dobri da se na ovaj način svojatamo. A i ti si sad “gospodin” “poslanik”. A ja sam tamo neki svirač klincu. Pišač uz vetar (pardon maj Frenč). Ne bi me začudilo da koliko sutra čujem kako sam (opet) strani plaćenik i domaći izdajnik. 

Reci Ti meni, nekadašnji Sir Olivere,  nekadašnji lafe, kako se osećaš danas, kao poslanik? Dobro, zar ne? Ubacio si se međ’ lezileboviće i prodaješ muda za bubrege (hups, evo ga, zbog ove rečenice možeš da me tužiš, kao što me je zbog jednog statusa na Fejsbuku tužio Saša Milovanović).

Ali stvarno, iskreno me interesuje kako se osećaš u svom novom društvu? Ti, koji si vodio jedan od svojevremeno sjajnih portala, dinamičnih, okrenutih mladima, urbanim pitanjima… Kako se osećaš u toj zgradi, nazvanoj Narodna skupština Srbije? U istoj prostoriji u kojoj se nalazi onaj vajni profesor doktor (neke istorije) Marko Atlagić? Da, baš onaj koji je Jelisaveti Seki Sablić rekao da ima “manjak patriotskih osećanja”, da bi nakon nepunog minuta konstatovao da je “patriotizam najveći ukras čovekove duše”, koji Seka Sablić ne poseduje.

Stojiš li iza nebuloze da Dragan Bjelogrlić, ej, Bjela, čovek koga lično poznaješ (kao uostalom i Seku Sablić), treba da napusti Srbiju? Opet taj profesor doktor Atlagić kaže “Bjelogrlićem treba da se bavi policija”… Kaže da je “Bjelogrlić moralna sramota nacije i Srbije”. Zašto? Zato što je stao u odbranu filmske dive po imenu Seka Sablić? Kojoj Atlagić drži slovo o moralu?

Reci ti meni Jovanoviću, stojiš li iza bezobrazluka da osvedočeni auto-plagijator “doktor” Aleksandar Martinović treba da bude zadužen za izradu skupštinskog pravilnika o ponašanju, ophođenju, pa i oblačenju narodnih poslanika?

Reci ti meni Jovanoviću – veruješ li u to da u Srbiji ponovo, posle 20 godina, neko novinare, tvoje kolege, ej, naziva “stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima”? Znaš, to je rekla advokatica iz Novog Sada, Biljana Pantić Pilja, žena koja je od 2012 u parlamentu, žena koja je u prethodnom sazivu bila članica Odbora za evropske integracije??? Pa zamisli kako bi reagovali ti evropski parlamentarci na takvu idiotariju (hups, opet tužba u najavi, jer su tražili i da se u zakonodavstvo vrati verbalni delikt)?

Da li ti je prijatno, bivši prijatelju, pardon, druže, poznaniče, kada čuješ šta pričaju Šormaz, Đukanović, Orlić, ili recimo Marjan Rističević? Kada ponavljaju (bez ikakve potrebe) nebuloze o opoziciji koja nije učestvovala na izborima i koje nema u parlamentu? Kada ih okrivljuju za lopovluk, dilovanje narkotika, ubistva, krađu, izdaju, pozivanje na atentat i ko-zna-šta-sve-još?

Reci ti meni Jovanoviću, stojiš li iza ove nebuloze? Nemoj samo da govoriš kako ti nisi naprednjak, nego poslanik PUPS-a, kako sa tim nemaš ništa, jer – ista ste poslanička grupa. A u narodu kažu da lopov nije samo onaj ko krade, nego i onaj koji drži merdevine. Ne, ne: ne mislim da si lopov. Samo držiš merdevine naprednjacima koji truju narod. Naprednjacima koji govore da su tvoji poznanici – izdajnici.

Biću malo prost: znaš ti dobro kako to izgleda, učestvovao si u rijaliti programima, u kojima si pokazivao zavidno poznavanje Vukovog srpskog jezika. Dakle, jedan naš zajednički prijatelj svojevremeno je rekao da ako u Srbiji želiš da budeš novinar u medijima koji su pod kontrolom vlasti, svako jutro treba da pojedeš kašiku govana. Ako želiš da budeš urednik, moraš da pojedeš teglicu govana. A ako želiš da budeš glavni i odgovorni urednik, onda svako jutro moraš da zahvatiš kutlačom u kofu punu govana i jedeš sve dok ne isprazniš kofu. U isto vreme – moraš da govoriš kako ti je baš super što jedeš to što kusaš kutlačom.

Reci mi, Sir Olivere, šta moraš da uradiš svakog jutra? 

 

 

O AUTORU