PETAR BOŽOVIĆ DOBIO DOBRIČIN PRSTEN

Dobričin prsten, nagrada za životno delo Udruženja dramskih umetnika Srbije dodeljena je velikanu srpskog glumišta, Petru Božoviću. 

Nagrada je dodeljena u foajeu scene “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Božović je 33. dobitnik Dobričinog prstena, a zvanično mu je tu nagradu, koju je predsednik udruženja dramskih umetnika Vojislav Voja Brajović nazvao „ordenom“, uručila koleginica sa klase i bivša laureatkinja Svetlana Bojković, navodi agencija FoNet.

Obrazlažući odluku žirija, predsednica Vida Ognjenović navela je da je Božovića na svečano uručenje, uz rodbinu i prijatelje, dopratilo više od 200 odigranih uloga.

„Ruska poslovica kaže da nije život što i polje preći, a svojim delom Petar Božović govori da ni gluma nije što i polje preći, nego je ludačko istraživanje sveta maštom, ranjivi pohod u ludilo koji se izvodi golim životom, poduhvat nepredvidivog ishoda, nesamerljivog rezultata i nikada sasvim završen“, rekla je Ognjenović, koja je Božovićevu glumu opisala kao glumu „na dah, iz kontre“.

Božović se okupljenima kratko obratio šalom, citirajući Ljubu Tadića koji je govorio da „glumac kada hoće nešto da kaže, prvo kaže ‘Ja’“.

Potom se prisetio kako je čuveni glumac (Milivoj Popović) Mavid pričao da je znao posle predstave da se presvuče, napusti pozorište i dođe do spomenika, a aplauz još traje.

„Evo i ja, pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu, izađem iz pozorišta, prođem pored spomenika, i tek oko Terazija čujem kako jenjava aplauz“, ispričao je Božović, što su prijatelji i kolege propratili aplauzom.

IZVOR: FoNet/Kultura381

O AUTORU