OVO JE TAKMIČARSKI PROGRAM SARAJEVO FILM FESTIVALA

U takmičarskom programu 28. izdanja Sarajevo film Festivala selektorka Elma Tataragić uvrstila je četiri filma koja će u Sarajevu imati svetsku premijeru, kao i četiri ostvarenja koja će u glavnom gradu BiH imati regionalnu premijeru.

“Regionalna kinematografija je izuzetno raznovrsna, i sve je raznovrsnija iz godine u godinu. Tako je i ova selekcija od osam naslova upravo to: bogatstvo tema, likova, pristupa, stilskih izbora, estetika i ono što je najvažnije, predstavlja pluralnost mišljenja što je možda i najvažnija njena odlika… Ova godina posebna je po tome što u našu regionalnu porodicu prihvatamo i kinematografiju Ukrajine, čiji stanovnici preživljavaju najteže dane u proteklih nekoliko meseci”, rekla je Elma Tataragić.

Takmičarski program biće otvoren svetskom premijerom bosansko-hercegovačkog filma “Balada” Aide Begić. U filmu igraju Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović

Merjem-Meri (30), neambiciozna domaćica i majka devojčice Mile (8), se posle deset godina bračnog života vraća kod svojih. Ubrzo nakon povratka u roditeljsku kuću Meri shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravilaž… Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susedstvu”, navodi se u sinopsisu ovog filma. 

Svetsku premijeru doživeće i rumunsko-bugarska koprodukcija “Čovek od dela” Paula Negoescufumua. U filmu igraju Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir, Annemarie Chertic

“Ilie, šef policije u malom gradu, sebi želi da obezbedi ugodan život, ali napravi jedan pogrešan izbor.  Već u srednjim godinama života i otuđen, Ilie oseća potrebu da bude deo nečega – da posadi voćnjak ili čak izgradi kuću. Iako se u selu dešavaju čudne stvari, Ilie vidi samo ono što mu odgovara. Kolaps nastaje u trenutku kada se Ilie uključi u seoska zbivanja.”

Regionalna koprodukcija “Jahači” Dominika Menceja u čijoj realizaciji su učestvovale kinematografije Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije i Bosne i Hercegovine, predstaviće Nikolu Koja, Timona Sturbeja, Petju Labovic i Anju Novak.

Slovenija, proleće 1999. Dva prijatelja iz maloga sela odluče da pretvore svoje mopede u čopere i krenu na put. Na putu kroz Sloveniju i Hrvatsku – zemlje koje su se netom otcepile od Jugoslavije – prati ih mlada, odbegla žena misteriozne prošlosti i stari bajker koji je obišao svet u potrazi za slobodom, ali još je nije pronašao…”

Poslednja svetska premijera rezervisana je za mađarski film Šest sedmica u režiji Noemi Veronike Szakonyi. 

Uloge tumače Katalin Román, Zsuzsanna Járó, Lana Szczaurski, Móni Balsai, András Mészáros, Kitti Keresztesi, Katalin Takács, Anna Györgyi.

“Buntovna tinejdžerka Zsófi živi u stančiću s mlađom sestrom Mesi i nestabilnom majkom Beom. Zsófi je prekasno shvatila da je trudna, te je odlučila da će, nakon što se porodi, dete dati na usvajanje neplodnom paru. Bea ne može prihvatiti kćerkinu odluku, ali ne shvata da ni ona ni njeni životni uslovi nisu podobni za novorođenče…”

U okviru takmičarskog programa publika će moći da vidi i ukrajinsko-tursku koprodukciju Marine Er Gorbač “Klondajk”, sa Oksanom Cherkashynom, Sergeyem Shadrinom i Olegom Shcherbinom u glavnim ulogama.   

Juli 2014. Irka i Tolik, koji očekuju uskoro rođenje deteta, žive u Donjecku. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvog deteta nasilno prekida rastuća napetost usred rušenje aviona MH17 nedaleko od njihovog sela. Dok Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se on pridruži njihovim naporima, Irkin brat je besan jer sumnja da su njih dvoje izdali Ukrajinu…”

 Film Marie Kreutzer “Korset”, realizovan u koprodukciji  koje potpisuju filmski centri Austrije, Luksemburga, Nemačke i Francuske, takođe će doživeti regionalnu premijeru na SFF. 

Uloge: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner, Colin Morgan.

“Imperatorka Elizabeta Austrijska slavljena je zbog svoje lepote i uspostavljanja modnih trendova. Ali “Sisi” 1877. slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je da sve više steže korzet. Dok je Elizabetina uloga, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije, zbog njene gladi za znanjem i strasti prema životu, sve manje joj odgovara život u Beču. Elizabeta putuje u Englesku i Bavariju, gde posećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje…”

 Austrijski film “Serviam – Ja ću služiti” Ruth Mader u kom uloge tumače Maria Dragus, Petra Morze, Udo Samel, Anna Elisabeth Berger pretposlednji je film takmičarske konkurencije i treći sa regionalnom premijerom. 

 Ženski katolički školski internat u predgrađu Beča, namenjen bogatoj austrijskoj eliti. Škola opstaje, ali broj vernika je u opadanju i prostorije na višim spratovima internata su prazne. Direktorica internata strastveno se bori protiv te propasti. Jedna od njenih omiljenih učenica, dvanaestogodišnja Martha, posvećena je devojčica koja želi ispaštati grehe čovečanstva…”

 Takmičarski program zatvara film Juraja Lerotića (Hrvatska) “Sigurno mesto”. Uloge tumače Snježana Sinovčić, Goran Marković, Juraj Lerotić

Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procep u svakodnevici tročlane porodice. Njihov život menja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbija unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega.”Sigurno mesto” temelji se na ličnom iskustvu autora Jurja Lerotićad koji u filmu igra i glavnu ulogu.

 28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

O AUTORU