Legendarni Bane Bumbar, Branko Cvejić, nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta izgubio je najvažniju bitku. Bitku za život. Posle nekoliko dana teške borbe, preminuo je u Beogradu, u 75. godini. 

Branko Cvejić je pripadao onoj generaciji glumaca koji su na poziv Bojana Stupice “osvojili” JDP i napravili otklon od nekadašnjeg pristupa daskama koje život znače, ali i filmskim ulogama. Uloga buntovnog Baneta Bumbara u seriji Grlom u jagode i kasnije u filmskom nastavku Jagode u grlu obeležile su njegovu karijeru.

U svom matičnom pozorištu odigrao je više od 50 uloga, a najviše je (kao glumac) sarađivao sa Dejanom Mijačem. Osim JDP, često je igrao u Ateljeu 212 i na sceni Zvezdara teatra, pozorišta u čijem je osnivanju učestvovao.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama, navodi se u saopštenju.

Bio je direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2002. do kraja 2011, godine, a kao pomoćnik direktora bio je angažovan u periodu 1986-1999. godine i imenovan za operativnog direktora s odgovornošću za poslove izgradnje nove zgrade pozorišta 2000. godine.

FOTO: Copyright JDP/Nebojša Babić

O AUTORU