NAPREDNA PSIHOZA

UMESTO što gledate iz sata u sat, iz minuta u minut “šta će da kaže” ON, gledajte u one koje VOLITE.

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Hajde, dosta više! Dosta gledanja vesti i konferencija za medije! Prekinite da pratite šta vam o korona virusu govori Vrhovni Vođa! Razbolećete se! Ali, ne od korona virusa!

Shvatite: Već sasvim dovoljno znate o korona virusu da biste zaštitili sebe i druge:

Perite ruke; Perite ruke; Perite ruke
Držite distancu od drugih ljudi
Nemojte se kretati bez krajnje potrebe
Nemojte se kretati bez zaštitne maske i rukavica
Držite se ranije objavljenih preporuka
Nemojte misliti da je ovo zajebancija
Nemojte misliti da je ovo smak sveta.

Ne možete da prošetate? Hodajte po stanu; dvorištu; kući; terasi.

Ne možete nigde da odete na kafu? Skuvajte kafu i uključite skajp/viber/vatsap/mesindžer i pozovite onoga ko vam najviše nedostaje. Popijte kafu s njim gledajući ga preko ekrana.

Fali vam fizička aktivnost? Pa VEŽBAJTE! Sami, s decom, s partner(k)om, svejedno! To ionako lekari predlažu da se radi svakog jutra! Napravite sami sebi stepenik pa se penjite i silazite. Istežite se! Trčite u mestu! PLEŠITE sa osobom koju volite po stanu! “Odvrnite” muziku “do daske” i STISKAVAC! Da, treba držati distancu, ali ta osoba je već toliko dugo s vama da je – ako ste vi zaraženi koronom – sada kasno da brinete o drugome.

Fali vam kulturnih događaja? Nemojte lagati sami sebe. Umetnici se polomiše da vam obezbede besplatan sadržaj viška – ako već ne buljite u filmove/serije/obraćanje Aleksandra Vučića.

Da se razumemo: duboko poštujem sve mere koje je propisala država i čini mi se da je prvi put za osam godina otkako su na vlasti struka odnela prevagu nad partijom. I to je sjajno. I da, moramo biti zatvoreni da bismo se svi videli za neka dva – tri meseca.

Ali NE MOGU da poštujem patetiku Velikog Vođe upućenu penzionerima. Ne mogu da poštujem čoveka koji govori kako neće da se bavi politikom dok traje kriza a onda sve vreme pljucka u dalj po svima koji ne misle kao on. Ne mogu da poštujem čoveka koji se dere na građane ove zemlje i osuđuje ih kako su neodgovorni, a s druge strane je dozvolio da nam se preporučuje da za Osmi mart šaljemo svoje lepše polovine u Italiju u šoping.

Zato vam kažem: Svojim nastupom i dramom on negativno utiče na vas koji ste osuđeni na svoja četiri zida.

  1. Ne gledajte ga. Gledajte umesto njega – one koji su vam mnogo bitniji
  2. Sve nove i neophodne informacije možete dobiti tako što ćete naveče otvoriti samo jedan od mnogobrojnih portala. Kom ćete se prikloniti – vaša stvar
  3. Ako baš hoćete da pročitate ozbiljan i na faktima utemeljen tekst koji vas neće utešiti, ali vas neće naterati na paniku kliknite ovde
  4. Ne, ovo čudo neće proći samo zato što su Kinezi došli da nam pomognu. Mi moramo mnogo više da uradimo od njih
  5. Ne zaboravite: pre 21 godine su nad ovom zemljom padale bombe. Mi znamo kako je kad je neprijatelj praktično nevidljiv

A sad – dosta kukanja. Pao je sneg. Ako živite u zgradi i imate terasu, očistite sneg s terase. Ako imate dvorište – očistite stazu do kapije. Ako nemate ni dvorište ni terasu – a vi skuvajte kafu i gledajte kako se mi drugi mučimo.

I pričajte sa drugima. Pričajte. Pričajte i dok perete ruke. A ruke morate prati što češće i što detaljnije. S desne strane ovog teksta imate telefone na koje možete pozvati ako vam se čini da nešto nije u redu.

I dosta više. Osmeh na lice. Odmah.

O AUTORU