NADA IZ TREBINJA, FISKALNE KASE I PROLEĆE

PIŠE: Jelena ĆIROVIĆ

Zamislite zemlju u kojoj pijačni prodavci blokiraju međunarodni auto put?!

Pijačni prodavci, to su oni ljudi koji na pijacama prodaju sopstvenu robu, ili oni koji prodaju tuđu robu, tzv. nakupci.

Pijačni prodavci su i oni ljudi, koji po trotoarima i parkovima prodaju polovnu robu, dal’ polovne cipele, il’ polovne knjige, il’ polovne escajge, servise i druge raznorazne vredne i nevredne stvari, ‘al polovne.

Pijačni prodavci, možda izuzev tzv. nakupaca, koji su zapravo trgovci u neredovnim uslovima, su ili oni koji su sebe dobro oznojili da bi nešto prodali, ili su oni, koje je beda u kojoj žive, uglavnom nezasluženo, naterala da izađu na trotoare, ili parkove, pa da prodaju farmerke po 100 dindži, ili jakne za 300 dindži.

Oni koji imaju bedne penzije od kojih ne mogu ni komunalije da plate, ili su izbeglice iz raznoraznih nam krajeva SFRJ, koji se “nisu snašli” po SNS rečniku, ni posle 30 godina, nego se i dalje mrcvare po koje kakvim izbegličkim naseobinama.

DAVNO PROŠLO VREME 

Sad će neki da kažu: “Ma nije baš sve tako, ima i onih koji su se obogati, zaradili stanove od pijačarenja”.

Tačno, ima i takvih, al’ to je davno prošlo vreme. Ne govorim o pijačnim prodavcima koji su zaradili pre 20-30 godina, govorim o ovim današnjima, kojima uvode fiskalne kase. Hajte, prošetajte malo po tzv. regularnim pijacama i po tzv. buvljim pijacama.

Da vidimo, kog su obrazovanja i koliko oni mogu da zarade. Da se zapitamo, koliko oni doprinose čuvenom bruto nacionalnom proizvodu, “najvećem u Evropi”, pa da vidimo koliko “kradu” državu.

Koliko ima fakultetski obrazovanih, a koliko onih “s koca i konopca” obrazovanjem?

Koliko ima svih njih zajedno, koji gledaju u nebo, pre nego što će izaći na “svoje radno mesto” i koji će stajati na nekim kartonima, ili drvenim podlogama zimi, po vetru, snegu i kiši, i isto tako leti, na + 35 i više stepeni?

EVO RECIMO, MALI

Zarađuju mnogo, procenila država, pa moraju i da plate. Pitam se, koliko je i kako, zaradio samo na primer, ministar ovdašnji finansija, stanova u Bugarskoj.

Sad, Bugarska i nije neka zemlja, al’ ni stan nije dugme, pa odakle ministru Siniši Malom, toliko stanova u Bugarskoj? On mi pade na pamet, jer sam ga baš malo čas čula, kako govori o pijačnim prodavcima. Ma sića je to za njega, kao i za mnoge druge, razne druge ministarske “prinadležnosti”, ma kakva Bugarska, čime se mi zamajavamo.

Saberite im samo, svima njima koji “vode računa” o državi, koliko im koštaju odela u kojima se pojavljuju, pa da se zapitamo “od čega, od ministarske plate” u zemlji Srbiji? Samo da ne pričamo o tome, kako su ta odela sponzorska! A gde je dalje od odela?

NADA

Upoznala sam ženu iz Trebinja, Nadu, zrelih, radno sposobnih godina, prodaje svaki komad garderobe za 100 dinara u parku, traže joj da ima fiskalnu kasu i kao životinju je teraju komunalni policajci, kad god im se prohte, pardon, milicajci (neko se “pametno” dosetio, pa stvari nazvao pravim imenom).

Milicajci, kad ste poslednji put čuli taj naziv? Pa jel’ se to ministar Mali zajebava? Jel mu budžet države zavisi od Nadine zarade? Ili od onih koji u četiri sata ujutru odu na kvantaš da kupe vezu blitve za 20, a posle je na pijaci prodaju za 40 dinara?

Koliko li je veza blitve, tako duplo zarađenih, potrebno za stan u Bugarskoj? Jedan stan? Ne više? To je onaj ministar, koga je Vučić u direktnom televizijskom prenosu, svojevremeno zvao da pita kada će biti gotov neki put valjda, kada će zaposliti nekog, tako nekako, nije ni bitno, važno je da je on bitan i kome je poželeo da nastavi da se “brčka”, dok “planira” državni budžet.

Taj isti, danas govori o pijačnim prodavcima!

Dakle, zamislite zemlju koja je “uspela” da pijačne prodavce, koje god vrste, navede na to da blokiraju međunarodni auto put? Ili, ne morate da zamišljate, desilo se zaista, danas. Pitam se, odakle Malom, tj. Vučiću hrabrosti i bezobrazluka, da Nadu iz Trebinja, “utera” u fiskalnu kasu? Pitam se, da li su “zakazale” razne Jovanjice, koje su punile budžet na crno, do te mere da tim istim budžetom, nehajno raspolaže Mali, tj. Vučić, kako mu se prohte? Dal’ za put, dal’ za vakcine i respiratore, dal’ za koje god pizde materine i sopstvene džepove, naravno?

OTREŽNJENJE

Zemlja, odnosno država, koja dopusti sebi da pijačni prodavci blokiraju međunarodni auto put, nije zemlja, nije ni država, daleko je od tih pojmova.

Zemlja u kojoj je Mali ministar finansija, sa kojim se, kao i sa svima drugima, bivšim i sadašnjim, igra Predsednik države kao sa drvenim lutkama, van svojih ustavnih nadležnosti, kao da je Bog, nije ni zemlja ni država. To je sramota za sve nas, građane te zemlje i te države.

Zemlja u kojoj Nada iz Trebinja i mnoge druge Nade od ko zna odakle, beži od Komunalne milicije, jer Mali, tj. Vučić smatra da je zaradila “više nego što treba”, nije država, nego ozbiljna mafijaška organizacija, koja je svoje pipke raširila do najsitnije rupe u svom ružičnjaku.

Ono što će biti otrežnjenje za sve nas, jeste da ružičnjak nije ružičnjak, već zavetrina za ozbiljan kriminal. E to će biti žalosno, na žalost po sve nas. Jer očigledno, nismo u stanju da u jesen shvatimo šta će nas dočekati u proleće, zato što se nismo dokopali motike na vreme.

O AUTORU