Početna / Front Page Slide Show / Laku noć, Srbijo, gde god da si
Laku noć, Srbijo, gde god da si

Laku noć, Srbijo, gde god da si

PIŠE: Aleksandar Bećić 
OK sad je jasno: prosečnom Srbinu koji je izišao na izbore nije bitno Kosovo. Nije mu bitno ni pitanje Ustava. Bitno mu je da mu obećavaju. Naširoko. I to da mu obećavaju bolji život. U nekoj tamo Evropi ili – šta ti ja znam gde. I da: bitno mu je da ima Vođu. A on je izabran odavno. 
Trošiti vreme i objašnjavati gde leže uzroci uspeha SNS na ovim izborima je suvišno. Jedno je sigurno: ovo je početak kraja naprednjaka. Jer posle vrhunca, kreće pad. Brži ili sporiji – nije važno. 
Mnogo je važnije sagledati onu drugu stranu koja je potonula više nego ikad.
Uz naprednjake i njihove satelite koji su potpuno nepotrebni (Nova Srbija, SDP Rasima Ljajića, SPO, Pokret socijalista i slični), još jedino SPS može da bude koliko toliko zadovoljan ovim izborima i rezultatima. Biračko telo je očuvano. Ništa drugo (u ovom trenutku) nije bitno. Istina, Ivicina koalicija će se verovatno u narednom periodu raspasti, ali, da ne jurimo pred rudu.
Pravi razlog za zadovoljstvo može da ima samo Boris Tadić. Jer, mislim da niko u Srbiji nije uspeo da za nepunih mesec dana napravi kampanju koja bi mu obezbedila ozbiljan prelazak cenzusa.
A ostali?
Iskreno, ostalima bih preporučio da već ujutru posmenjuju svoje partijske lidere. Zna se zašto. 
Nekima bih preporučio da sami podnesu ostavke.
Konkretno – lideru DS, Draganu Đilasu. On je dozvolio masakr stranke. I poniženje na izborima.
I naravno, Čedomiru Jovanoviću. Vreme je.
Mlađanu Dinkiću.
I njemu je vreme.
I Vojislavu Koštunici. Zato što nije dopustio da bude obavešten. Gordo se držao umesto da je potpisao predizbornu koaliciju sa Dverima.
Radikali odavno nisu ozbiljan politički faktor u Srbiji. Primanje fašista iz Obraza u svoje redove pokazalo je da su izgubili kompas.
Toliko o aktuelnoj političkoj sceni, koja je u stanju aktivnog poluraspada.
Kad kažemo „poluraspad“ pre svega mislimo na činjenicu da je na izbore izišlo jedva 52 odsto glasača. Što je najviše odgovaralo naprednjacima. Jer – njihovu glasačku mašineriju ništa nije moglo da pokoleba sa puta ka apsolutnoj vlasti. A drugima su se tresle gaće, umesto da iskoriste greške koje su naprednjaci više puta pravili u kampanji. Ili su se zadržavali na tome da sve političare kazne time što neće izaći da glasaju. Koliko su time kaznili sebe (i svoje bližnje) videćemo.
No, posle utakmice svako bi hteo da bude trener.
Šta nam sad sledi?
Pa, osim obećanog Beograda na vodi i nekih milijardi iz Emirata – ništa.
Sledi nam ono što niko nije pominjao tokom kampanje:
Slede nam otpuštanja; slede nam rezanja plata; sledi nam gubitak poslova; sledi nam priznanje da rešenja za ozbiljne gigante ne postoji. Da, sledi nam red hapšenja, red propagande, pa opet red hapšenja, pa red propagande… I naravno, borba protiv korupcije. 
I tako dve i po godine.
Tada ćemo opet birati, jer će u naredne dve i po godine biti potpisano sve ono što od nas traže Evropljani, Emiraćani, Rusi, Ameri, eto… Bilo ko. A narod će biti gladan i razočaran.
Odmah da se razumemo: na tim izborima neće biti onih koji su pali ispod cenzusa.
Na tim izborima moraće da se pojavi neka nova politička snaga u ovoj zemlji. Snaga koja nije opterećena političkim karijerama i preletima. Snaga koja nije raspoložena za kompromise, nego za borbu i rad. Snaga koja neće biti eksponent stranih ambasada, zapadnih ili istočnih. Snaga koja će se iskreno zalagati za život u ovoj zemlji i za pravdu.
Takva politička snaga imaće šansu protiv jednih te istih lica koja se pojavljuju u Skupštini i u vladi. Neki su tu već 25 godina. A neki deceniju manje. Svejedno, mnogo je. Moramo očekivati takvu, novu političku snagu. Jer, ako se takva snaga ne pojavi, već sada možemo da pevamo „tamna je noć“.
Kad smo kod vremenskih uslova – duva neki olujni vetar po Beogradu. Koga li će oluja odneti?

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir. Autor je nekoliko romana (Svi naši razvodi i ostale porodične priče, Prvi čin, Treća komanda, Evo zašto te volim) i drama (Sin domaćeg izdajnika, Telefon, Dan kada se nisam probudio)

3 komentara

 1. Pravo u centar!
  Svi dosadasnji nemaju vise nikakvo pravo da traze neki glas,jasno im je poruceno na izborima,jeste da je skupo ali moralo je.

 2. Dobar je dečko ovaj Bečić. Kad neko napiše da je u novinarstvu sa 19 godina znam šta je mogao da radi do 25-te- burek i ostalo . Nemam primedbi na većinu njegovih zaključaka, ali me je naljutio što pljucka na Obraz nazvavši ih fašistima. Alo, dečko ne preteruj, izbij iz glave što te učila tvoja bosanska familija da su svi Srbi koji su nacionallisti i patriote odmah i fašisti. To mi smrdi na Liht,Roze, Kandić, Biserko i ostale srbomrsce. Jesi li i ti taj pritajeni, pa ti se Obraz omakao. Oduzimam mi pravo da lamentiraš nad sudbinom Srbije jer previše ručkaš musli….

  • Poštovani Slobodane, hvala Vam na vremenu koje ste odvojili za čitanje mog teksta. I drago mi je što nemate primedbu na većinu zaključaka koje sam izneo. Moram Vas samo razočarati: do 25 (a ni posle) nije išao po burek. Na Vama je da u to poverujete ili da ostanete pri svojoj tvrdnji.
   Što se tiče Отачаственог покрета Образ koji je 12. juna 2012. zabranjen od strane Ustavnog suda Srbije zbog izazivanja verske i nacionalne mržnje – ja ostajem pri svojoj kvalifikaciji. Bosansku familiju nemam. Imam samo srpsku. Na šta vam smrde razne Liht Roze meni nije poznato. Pritajen nisam. Zato i pišem pod punim imenom i prezimenom, a i sliku mi vidite.
   Nadam se da ćete i dalje odvajati vreme za čitanje jedinog portala koji se nije prodao.

Оставите одговор

Scroll To Top
%d bloggers like this: