KRUŠIK – priča o BAHATOSTI JEDNOG TATE I JEDNOG REŽIMA

Aleksandar Vučić s državnom delegacijom u poseti Krušiku /FOTO: Kolubarske novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da situacija u Krušiku “nije sjajna zahvaljujući nedovoljnoj sposobnosti različitih poslovodstava i zbog rušenja ugleda Krušika u međunarodnoj javnosti”.

On je naveo da će Vojska Srbije uplatiti toj fabrici 10 miliona evra za novi ugovor, dok će država nastaviti sa ulaganjima u Krušik i u Valjevo.

“Nismo došli da kukamo, iako mi je došlo da iskočim iz kože na samom sastanku. Došli smo da vidimo kako možemo da pomognemo. Biće neophodno da se sprovedu temeljne reforme u celoj odbrambenoj industriji, posebno u Krušiku i Zastavi iz Kragujevca”, naveo je Vučić:

“Što se tiče radnika, nećete imati problema sa platama ni sa poslom, ali vas molim da pomognete svojoj državi koja je vlasnik ovakvih preduzeća i da odgovornim ponašanjem potvrdite šansu da opstanete na tržištu. To, padaće s neba, ne može. Taj novac morate da zaradite”, rekao je Vučić radnicima u Krušiku.

On je dodao da u Krušiku radi 3.100 ljudi i da je prosečna plata u januaru bila 63.000 dinara, što nije u skladu sa mogućnostima Krušika. Vučić je naveo da je 2018. godine bila rekordna, a da je problem bio u celoj 2019. godini.

Ne znamo o kakvom je rekordu reč, jer je račun “Krušika” od marta 2015. pa do danas sve vreme u blokadi – trenutni iznos blokade je 332,6 miliona dinara, odnosno oko 2,8 miliona evra.

Vučić nije ništa rekao o tome u kakvom bi stanju bio “Krušik” da je fabrika, na primer, uspela da tokom 2017. i 2018. naplati 16,4 miliona dolara od kompanije “GIM”, u kojoj je u više različitih poslova posrednik i savetnik bio otac ministra Nebojše Stefanovića – Branko.

Aleksandar Vučić se obraća radnicima Krušika – FOTO: Kolubarske

AFERA OD KOJE SU SVI OKRETALI GLAVU

Fabrika Krušik dospela je u centar pažnje javnosti u oktobru 2019, kada je na međunarodnom portalu Arms Wach objavljena informacija da je otac ministra policije Branko Stefanović, kao predstavnik fabrike GIM, umešan u trgovinu oružjem po povlašćenim cenama.

Tri dana kasnije uhapšen je Aleksandar Obradović, radnik Krušika, koji je po sopstvenom priznanju medijima o tome dostavljao informacije.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu, Obradović se sumnjiči da je odavao poslovnu tajnu, te da se nije pridržavao Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Za njegovo hapšenje javnost uopšte nije znala do teksta koji je (sredinom oktobra) objavio NIN – tri nedelje nakon što je Obradović priveden. Obradović je prebačen u kućni pritvor pod pritiskom javnosti, a na slobodu je pušten tek 18. decembra.

Aleksandar Obradović – uzbunjivač / FOTO: N1 printscreen

Nakon posete Vučića Krušiku, Obradović kaže da je predsednik Srbije verovatno tek sad saznao razmere svih problema:

“Iznenađen sam koliko je odmerena izjava predsednika prilikom posete Krušiku. Mislim da su određene institucije uradile svoj posao, istražile moje navode i ustanovile da sam bio u pravu”, kaže Obradović za nova.rs.

“Siguran sam da je predsednik upoznat sa njihovim izveštajem”, kaže Obradović i dodaje da je očigledno da je Vučić dobio izveštaj o poslovanju “Krušika”, da su nadležni proverili sve ono o čemu je on govorio jer je to dokumentovano i neodbranjivo.

Obradović je uhapšen pošto je otkriveno da je novinarima dostavio dokumentaciju koja svedoči o tome da je u trgovinu oružjem umešan otac ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u “Krušiku” i oružje nabavljale po izuzetno povoljnim cenama.

“Ja i dalje čvrsto stojim iza svega što sam rekao,  ne odstupam,  ni korak nazad i nadam se da će svi akteri u aferi Krušik odgovarati”, rekao je za Nova.rs Obradović.

MINISTAR STEFANOVIĆ SE I DALJE PRAVI NEVIN

Ministar policije Nebojša Stefanović tvrdio je da njegov otac nema nikakve veze sa firmom GIM, iako je BIRN objavio dokumentaciju iz koje se vidi da je on bio predstavnik te fabrike 2017. prilikom posete Krušiku da bi ugovorila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, kao i da je bio jedan od trojice predstavnika GIM u poseti italijanskoj fabrici Bereta.

Stefanović – otac i sin / FOTO: koreni.rs

Državna revizorska institucija nedavno je kontrolisala završne račune Krušika i utvrdila niz nepravilnosti, a među njima i da od sedam izvoznika sa kojima je “Krušik” sarađivao u 2018, tri nisu dostavila dokumentaciju o obavljenoj prodaji, na šta ih obavezuje zakon. To su: “Krupnik”, “GIM” i “Jugoimport SDPR”.

Međutim, samo jedan izvoznik nije poštovao ugovorenu cenu iz komisionog ugovora sklopljenog sa “Krušikom”, a to je preduzeće GIM.

GIM je robu “Krušika” prodao stranom kupcu po 65 odsto većoj ceni u odnosu na onu iz komisionog ugovora, a dobijenu razliku od 10,1 milion dolara u 2018. nije prijavio “Krušiku”.

Revizori su utvrdili da je isto uradio i godinu pre, podigavši cenu za 69 odsto, dobivši iznos od 6,3 miliona dolara preko ugovorenog. Ni za ovaj posao “Gim” nije položio račune “Krušiku”.

Deluje da će Vučić ići “preko” izveštaja DRI: tokom posete Krušiku, rekao je da je “spreman da se obavi nezavisna forenzička revizija i da se utvrdi ko sve nije dobro radio svoj posao”.

IZVOR: nova.rs / N1

O AUTORU