KORONA VIRUS U SRBIJI: Neka su deca izgleda jednakija od druge…

RAS / FOTO Oliver Bunić

Dok “ministar” prosvete Mladen Šarčević obećava da će kazniti profesore i direktore čačanske Gimnazije i osnovne škole Mika Petrović Alas iz Beograda, koji su zbog korona-virusa pustili decu da idu kući – on nema problema s tim da svoju privatnu školu – zatvori.

Ovo su beogradskim medijima potvrdili brojni roditelji čija deca pohađaju Šarčevićevu školu Ruđer Bošković.

Roditelji su dobili obaveštenje putem SMS poruke da se nastava obustavlja od ponedeljka, 16. marta, kao i da će se predavanja održavati – onlajn!

No, s obzirom na to da se javnost Srbije zakopčava s leđa, menadžer škole Dragan Štulić kaže nam da nismo u pravu:

“Osnovna škola “Ruđer Bošković” će od ponedeljka, 16. marta, pored klasične nastave u učionicama, organizovati i onlajn nastavu, u nastojanju da svim učenicima, pa i onim čiji roditelji su na svoju ruku odlučili da decu ostave kod kuce, obezbede neometano školovanje”, izjavio je agenciji Tanjug Štulić i napomenuo da je u školu na petak 13. došlo 80 đaka, od 380 koliko ih ima!

“Kao odgovoran menadžment odlučili smo da nastavu organizujemo i onlajn, zašta imamo tehnološke mogućnosti”, rekao je Štulić.

“Mi smo škola i vodimo se interesima dece, pri tom poštujući instrukcije svih nadležnih institucija, uključujući i Ministarstvo prosvete”, rekao je Štulić za Tanjug i napomenuo da su mu dva predstavnika saveta roditelja saopštili da “đaci iz još dva odeljenja neće dolaziti na nastavu” kao i da “oni to pravo ne mogu da uskrate roditeljima”.

U isto vreme – Predrag Kon, epidemiolog, na konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao je da se prevremenim zatvaranjem školskih kolektiva ne dobija ništa:

“Razumem zabrinutost i strah roditelja, ali prevremeno zatvaranje školskih kolektiva moralo bi da traje dosta dugo, da bi imalo efekta. Ako hoćete da imate mlade ljude mesec i po dana zatvorene, mislim da je to nemoguće. Imamo relativno mirnu epidemiološku situaciju”, rekao je doktor Kon, koji je napomenuo da su im kolege iz Kine rekle da deca – nisu prenosioci zaraze Korona virusom!

“Najlakše je doneti odluku o prekidu rada školskih kolektiva kada je pritisak najveći. Najteže je pravovremeno doneti takvu odluku. Mogu da vam obećam da ćemo takvu odluku predložiti ako budemo imali pokazatelje da je takva odluka potrebna”, kazao je poznati epidemiolog.

O AUTORU