PIŠE: Marko MARJANOVIĆ

Premda sebe ne doživljavam kao novinara, ipak zamišljam ponekad sebe u toj ulozi. Negde u četvrtom redu, iza doajena (ili možda “doajena”, jer ima među njima…) domaćeg novinarstva. KZN, komešanje u holu i tajac. Pojavljuje se ON. Zabrinutog lica, ali odlučan i samouveren. Skida rukavice i hvata se u koštac sa pitanjima novinara.

MM: Dobar dan, Predsedniče, Marko Marjanović, saradnik portala Direktno i Kolumnista. Želeo bih da Vam postavim pitanje…

AV: Preskočite to „Dobar dan“. Ne želite vi meni ni dobar dan, a ni dobar san. Znam ja odlično ko ste vi,  za koga radite radite. Znam i da ste prvu cigaretu zapalili sa 17 godina. Pobegli ste od kuće sa 18, zbog devojke, ali neću o tome da pričam. Nisam ja kao ovi što vas plaćaju, Đilas, Šolak. Hajde, pitajte!

MM: Ako biste mogli građanima da objasnite šta mogu da očekuju nakon…

AV: Tačno znam šta hoćete da me pitate. A što ne pitate Đilasa odakle mu onoliki milioni? Ili onog Bastaća što avionom nosi devize prijatelju?

Slobodno pitajte. Ne bojim se ja vas. I da vas je 100 na jednog, ne bojim se. Ajde pitajte, ima još novinara koji čekaju.

MM: Ako možete da odgovorite na pitanje u vezi nabavke respiratora na polu…

AV: Vi to hoćete da kažete da sam JA kupio polovne respiratore? Navikao sam ja na vaše bezočne laži. I lažete ovaj narod, ovi respiratori su novi, imaju i garanciju dve godine. I sam sam ih dovezao avionom. SAM!

MM: Pa…Nije to bilo pitanje. Ako dozvolite, hteo sam da pitam…

AV: A kada ja to vama nisam dozvolio da pitate?. Vi bi ste baš to i želeli. Ali, neću vam ja pružiti priliku da se time naslađujete. Na svako vaše pitanje odgovoriću jasno i bez uvijanja.

MM: Hvala Vam na tome, pitao bih Vas u vezi doktora koji…

AV: Nije vas sramota, doktore da uzimate u usta. To su heroji, na prvoj liniji fronta, junaci koji brane naše živote, pa čak i vaš. Gde su ti stranci iz Luksemburškog N1 da pomognu?

MM: Kažu doktori da je virus dospeo čak i u bol…

AV: Znam ja odlično kakvi su to bolovi, nemojte vi da pričate o nečemu o čemu nemate pojma. Znate samo da vređate i napadate. Te divne ljude, koji sada stoje pored mene. Jel’ tako, doktore?

DR: Tako je Predsedniče!

AV: Znam ja odlično kako je. I biće još gore. Niko ne zna kako će biti. JA znam!

MM: Da li bi ste nam rekli šta to znate a ne znaju dok…

AV: E, neću da vam kažem! Biće onako kako ja mislim da je najbolje.

MM: Ali, mogli da podelite sa nama tu informa…

AV: A što vam to ne podeli Đilas? Ima taj pare. Nego ste došli mene da provocirate. Mene, koji volim sve bake i deke. Mene, koji noćima ne spavam. I kada ovi divni doktori ponekad odu na počinak, ja ih obiđem da vidim kako su. Svaki karton pregledam!

MM: Hvala Predsedniče, ne bih Vas više zadržavao.

AV: I ne treba, vidite koliko pravih novinara čeka da postavi pitanje. Ali, uvek ću vam ja odgovoriti. Vama posebno, da ne pomislite da se plašim da odgovorim na vaša pitanja.

SUZI V: Molim vas, gospodo novinari, Predsednik ima puno obaveza. Pitanja neka budu kratka

DJV: Predsedniče, Dragan V, Dezinfomer. Želeo bih da Vam postavim pitanje. Ja kao pionir istraživačkog novinarstva, jednako sam na meti ovih Soroševaca. Evo, tu je i Žakili bucili, i saradnici onog šiptarskog plaćenika, Jugoslava sa N1. Pre nego što Vam postavim pitanje samo bih da kažem nešto. Po mojim istraživanjima, a iz poverljivih izvora, dotični MM koji Vas je provocirao, bio je direktno umešan u porno aferu Kolinde G. Saznao sam da je on lično snimao, i da ga je žena zbog toga ostavila. Stoka bezrepa. Mislim na njega, ne na suprugu.

SUZI V: Dragane, molim vas pitanje za predsednika.

DJV: Predsedniče, ono što sve čitaoce naših novina interesuje je: Koje boje će Vam biti uskršnje jaje, i da li imate tajnu kako pobediti u tucanju?

AV: Dragane, Vas poštujem kao hrabrog i beskompromisnog borca za istinu. Prvo pravilo je da imam par kokošijih jaja obojenih u žutu boju. Onda uzmem guščije crveno-crno jaje i tucam dok ih ne zdrobim. Dosta mi je žutih lopova!

SUZI V: Još neko pitanje? Evo, Gordana, vidim te. Izvoli.

GU: Predsedniče. Gordana U, TV Plik. Želela bih da vam kažem koliko vam se divim. Kako samo izdržavate. Koliko samo ljubavi izbija iz vašeg pogleda. Tu emociju prema narodu do sada nikada ni jedan predsednik nije imao. Eto, prema istraživanjima, vi ste sada najomiljeniji političar na Balkanu pa i šire. A Vaši, politički protivnici, žuti lopovi, fašisti i plaćenici mogu samo da Vam pljunu pod prozor.

AV: Goco, znam koliko se ti mučiš i koliko i sama trpiš pritiske kao nezavisni novinar. Skoro kao ja. Ali, šta ćeš. Nisam ja tu da me vole, već da radim!

’Ajde pitanje, Goco.

GU: Nemam pitanja, samo hoću da Vam kažem da Vas volim više od neba, sunca, svetlosti.

SUZI V: Ovim je konferencija završena. Hvala vam.

AV: Ajd’ zdravo. Živela Srbija.

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera, bez namere da povredi ili uvredi nekoga. Događaj i likovi u priči su izmišljeni. Napisan je da zabavi čitaoce dok borave u karantinu.

O AUTORU