DŽEFRI SAKS: DONALD TRAMP JE BUDALA!

Džefri Saks, svetski poznati makroekonomista i profesor na Univerzitetu Kolumbija nazvao je predsednika SAD budalom, u online razgovoru u emisiji Horizonti sa Vukom Jeremićem.

“Tramp je budala! Ono što mi sada doživljavamo sada je cena koju plaćamo zato što nam zemlju vodi klovn”, rekao je Saks i kritikovao nesposobnost američke federalne vlade i prvog čoveka SAD da odgovori na iskušenja koja je izazvala pandemija Covida 19.

“Mi smo toliko bogata zemlja, a niko ne može da pretpostavi koliku ćemo cenu platiti u životima. Svakog dana pišem nekome “ugledajmo se na Istočnu Aziju, učimo od Kine”, ali izgleda da nema efekta”, zaključio je on u diskusiji koju je vodio sa nekadašnjim Predsednikom Generalne Skupštine UN, Vukom Jeremićem u online emisiji HORIZONTI, koju organizuje CIRSD.

“Ovo što nam se dešava je tužno, ovo je sve posledica populizma koju Trampova vlada sprovodi. Ljudi koji su u Trampovom okruženju su, baš kao i Tramp – budale. To govorim od prvog dana, iako nije dobro govoriti tako o prvom čoveku moje zemlje”, istakao je Saks, naglašavajući da “morate govoriti istinu o klimatskim promenama, ali i o ovom virusu, iz prostog razloga da bismo preživeli”!

Saks je istakao i potrebu da se pod hitno formira tim vrhunskih eksperata kako bi saslušao tuđa iskustva u borbi protiv globalne pandemije:

“Ako su kineski podaci tačni, ako je njihova strategija tačna, moramo to odmah znati i primeniti! A to moraju da utvrde naši eksperti”, zaključio je Saks.

“Sjedinjene Države ne predvode svet. One maltretiraju svet i to je istina koja traje već 20 godina, samo što je to sada, pod Trampom postalo previše očigledno. Radi se o čoveku koji je lud, koji ima po mom mišljenju mentalni poremećaj, koji se ogleda u njegovim nastupima. On ubacuje SAD u ekonomske ratove sa dugogodišnjim partnerima, nameće im sankcije, izlazi iz Pariskog ugovora…”, rekao je profesor na Univerzitetu Kolumbija govoreći o međunarodnoj saradnji i ulozi Sjedinjenih Država u svetu.

On je izneo prognozu da se svetska ekonomija neće izvući iz ovog ambisa najmanje godinu ili dve, dok će šteta u siromašnim zemljama biti mnogo veća.

“Kada se kriza dogodi, politika određuje njen kurs. Ono što se desilo tokom Velike ekonomske krize je posledica Prvog svetskog rata. Iz te krize se izrodio i fašizam i na kraju – Drugi svetski rat. Kriza može voditi do još dublje krize, ali i do rešenja, kao što je to bilo nakon Drugog svetskog rata”.

 

O AUTORU