DVA SATA KRIZNOG ŠTABA NI O ČEMU

Korona ne spava. Delta soj je stigao. Lambda soj samo što nije. U avgustu ćemo osetiti posledice naše neodgovornosti. I još mnogo toga su nam poručivali lekari proteklih nekoliko dana. Onda su se sastali sa političarima na Kriznom štabu. I onda… Ništa.

Posle nekoliko nedelja pauze, Krizni štab se ponovo sastao i… Ništa. Dva sata je trajala sednica nakon koje nije iznet nijedan zaključak, naredba, propis… Samo preporuka. Mladima. “Vakcinišite se, molimo vas”. 

I tako: dok Malta zatvara granicu i zabranjuje ulazak svima koji nisu vakcinisani, dok Francuska naređuje vakcinaciju svog medicinskog osoblja – bez izuzetaka da li rade u ambulantama, bolnicama ili domovima za stare, dotle mi – apelujemo. Francuzi svojim uposlenicima ukidaju platu. A mi – apelujemo. I da – upozoravamo zdravstvene radnike koji nisu vakcinisani da će o svom trošku po povratku sa letovanja morati da urade PCR test.

Najveći deo sastanka Kriznog štaba bio je posvećen povećanju obuhvata vakcinacijom:

“Mladi moraju da shvate da je to društvena odgovornost i da mora da se pokaže da su mladi odgovorni ljudi koji štite svoju okolinu. Situacija je još uvek stabilna, međutim to lako može da izmakne kontroli, a jedini način da se zaštitimo jeste da se vakcinišemo”, kaže ministarka Darija Kisić Tepavčević.

„Što se tiče naše zemlje, jeste još uvek povoljna epidemiološka situacija, ali beležimo poslednjih dana porast novoobolelih. Virus nije na odmoru, tu je, nažalost i dalje svaki dan neko od naših sugrađana izgubi bitku s ovom bolešću. U odnosu na broj hospitalizovanih, poslednjih meseci preko 99 odsto nije vakcinisano, a kad je u pitanju broj umrlih, prakitčno nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane“, kaže ministarka.

Vakcina štiti od bolesti, štiti od smrtnih ishoda, to je kolektivna odgovornost, ne štitimo samo sebe, nego i one koje najviše volimo. Bar jednu dozu je primilo 2.772.927 osoba, a kompletno je vakcinisano 2.642.507 osoba, to je 49 odsto punoletnih stanovnika naše zemlje, ovaj procenat nije dovoljan ukoliko želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija“, kaže ona.

O AUTORU