DA LI EXIT OSTAJE U SRBIJI?

Svi srpski mediji su (po starom dobrom običaju) objavili agencijsku vest da “EXIT definitivno ostaje u Novom Sadu”.

Postoji samo jedan problem: nije u pitanju zaključak nakon sastanka, nego prognoza aktuelnog gradonačelnika Srpske Atine, Miloša Vučevića.

Kao što je poznato, prošle nedelje su mnogi mediji u regionu (jer ovde se ne sme pisati o problemima, živimo u zlatno doba) objavili informaciju da “usled krize izazvane pandemijom coronavirusa organizatori EXIT festivala razmatraju selidbu iz Srbije”.

Sedam dana kasnije, Miloš Vučević je organizovao sastanak sa predstavnicima festivala a potom izjavio:

“Značaj EXIT-a za turizam i međunarodni imidž Novog Sada i Srbije je nemerljiv i zato poručujem svojim dragim kolegama u regionu da će Egzit zauvek ostati novosadski”.

Interesantno je da organizatori ovog festivala strateški nisu potvrdili izjavu prvog čoveka Novog Sada. Samo su “izrazili zajedničku želju da Egzit nastavi sa razvojem festivala u Novom Sadu i Srbiji”. Barem tako prenose agencije.

Istina, festival EXIT je i ove godine uspešno radio na svom imidžu: ostvario je strateško partnerstvo sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija čime je, kako reče Vučević “i u ovakvoj godini u kojoj je njihova osnovna delatnost praktično izbrisana, našao način da nas ponovo učini ponosnim…”

Osnivač festivala Dušan Kovačević upozorio je da je domaća muzička i manifestaciona scena pred nestajanjem i predložio gradonačelniku Novog Sada da se zauzme da i drugi gradovi u zemlji podrže svoje manifestacije kao što je to učinio Novi Sad, koji uprkos pandemiji nije umanjio davanja za kulturu i turizam.

“Drago mi je što smo uz veoma teške rezove i pre svega fanatičnim radom ove godine uspeli da sačuvamo radna mesta, a to nisu samo brojke i statistika, već živi mladi ljudi koji vole svoj grad, žele da ostanu da žive u njemu i da rade neumorno kako bi nastavili da ga proslavljaju na međunarodnoj sceni”, zaključio je direktor i osnivač EXITa.

EXIT je od osnivanja do danas domaćoj turističkoj privredi doneo više od 200 miliona evra, a sledećih 200 miliona zarade se očekuje do 2030. godine, dok se vrednost promocije Srbije često navodi kao “neprocenjiva”.

IZVOR: Kultura381

O AUTORU