CRN DAN ZA SRPSKU KULTURU

U jednom danu Srbija je ostala bez dva velika umetnika: jedan je bio značajan za našu književnost, ali i za našu filmografiju. Drugi je bio važan za rock-and-roll. Otišli su Milovan Vitezović i Nebojša Nedeljković Ćela. 

Ako niste čitali romane “Šešir profesora Koste Vujića” i “Lajanje na zvezde” – sigurno ste gledali filmove pod istim naslovima, iza kojih upravo stoji Milovan Vitezović, čovek koji je objavio više od 40 knjiga u 180 izdanja. Njegova dela prevedena su na sve velike svetske jezike.

Samo nekoliko sati nakon što su svi srpski mediji objavili tužnu vest, stigla je i druga: otišao je Ćela, čovek koji je svojom smirenošću i osmehom bio nezamenjiv u televizijskom talk-show programu Veče sa Ivanom Ivanovićem.

Nažalost, ova godina već je odnela neka velika imena kulture. I taman kad se sve primirilo, kada su malobrojni naivni poželeli da više ne bude ružnih i tužnih vesti – dočekao nas je crni utorak.

Milovan Vitezović došao je u ozbiljne godine. I svoj stvaralački opus je odavno zaokružio.

Međutim, Nebojša Nedeljković je još mnogo toga mogao da da. Bend Ane Štajdohar, čiji je član bio, ostao je bez sjajnog, pozitivnog, iskrenog momka… Momka koji je otišao prerano, koji je još mnogo akorda mogao da smesti u naša srca.

 

O AUTORU