BES

Finansije nam vodi lažni doktor. Baš kao i policiju. Vojsku – višestruka ličnost. Pravosuđe – žena čiji muž dobija šakom i kapom poslove od države. O borcima i socijalnom radu brine se bivši vozač guvernerke NBS. Beogradom upravlja čovek kog očima ne može da vidi ni jedan stanovnik Beograda

PIŠE: Marko MARJANOVIĆ 

Puno mi je srce, Vođo. Ponos me je preplavio. Osećaj da nismo svi isti, Vođo. Nikako. Itekako smo različiti. Na baklje plaćene iz „polucrnih“ fondova, na regrutovanje momaka sa maskama i fantomkama, usledio je odgovor, Vođo. Odgovor iz kog je već sad jasno: Aleksandre, ovo ti neće proći.

Iako tvoja medijska mašinerija radi punom parom, iako i sam radiš ono što najbolje znaš – deliš nas na “vaše” i “naše”, narod se budi.

DOVOLJNO JE GLASNO REĆI “NE”

Velika ti je greška “ta rabota”, Vođo. Istina: veliki deo građana je zastrašen, uplašen, ucenjen. Ali, postoji deo ove slobodarske nacije koji  je rešio da se suprotstavi. Da glasno kaže “ne” lažima, manipulacijama, pljačkama, targetiranju svakog onog ko drugačije misli.

Preterao si. Preterao u svojoj bahatosti, osionisti, aferama, nameštenim tenderima, vređanjima, pljačkanjima. Način na koji se obraćate svima koji ne misle kao vi jednostavno vređa zdrav razum. Ali, neće to dugo. Budi siguran.

Ne znam da li su ti javili (pošto se za neke stvari praviš naivan) – ispred zgrade u kojoj navodno radiš danonoćno za dobrobit građana Srbije održani su protesti nezadovoljnih građana. Organizatori kažu da ih je bilo skoro 3.000. Ti si to sigurno brojao lično pa znaš da je bilo 127 Đilasovih lopova i Šolakovih plaćenika, i 113 Jeremićevih pijuna i Boškovih ljotićevaca. 

E, vidiš Aleksandre, ima tu jedna stvar koja bi mene zabrinula, da sam na tvom mestu: Ti ljudi, koliko god da ih je bilo, nisu marili za socijalnu distancu. Nisu stali iza nekog lidera. Iza nekog vođe opozicije, lažnog ili pravog. Ne, stali su nasuprot režimu koji je okrenut samo sebi i svojim interesima. Koji običnog, malog građaninina, tretira samo kao broj na glasačkom listiću. Koga se ti i tvoji podrepaši setite samo u vreme izborne kampanje. Doduše, vaša kampanja nikada nije ni prestajala.

Narod se budi. U masi ljudi u kojom sam se našao osetio sam energiju. Ne euforiju, ne nadu, ne očaj. Osetio sam bes. Malo je falilo da ogorčena skupina uđe Predsedništvo, prethodno uklovivši zaštitnu ogradu. Službe obezbeđenja su reagovale pribrano i staloženo – za razliku od tvojih jurišnika i ministara koji nam se obraćaju sa visine.

Publiée par Marko Marjanovic sur Jeudi 7 mai 2020

Primećujem i da pripadnici policije veoma često sklone pogled u stranu. Ne iz straha. Naprotiv, u znak podrške ovom naradnom buntu. Jer i policija je narod. I oni vide da njihov ministar nije čovek iz struke (doduše, on i nema struku), već čovek koji upravlja Ministrastvom bez ijednog dana staža ili iskustva.

Mislite li da će vojska doveka da trpi i salutira “ministru” vojnom? Pajacu u paradnoj uniformi? Predmetu sprdnje svakog koje je odslužio vojni rok? Personi zbog koje se svako časno vojno lice stidi svoje profesije? Ne možete ni da zamislite bes tog vojnika, oficira kada dođe u situaciju da mora da salutira jednom od Voolina.

BES

Tako kratka i tako zastrašujuća reč.

Kada pomislim na vaše predstavnike prva asocija su mi reči cinizam, bezobrazluk, poltronstvo. Primer za vrhunski cinizam bi mogla biti Maja Gojković. „Ne lupajte  u šerpe, jer onda postaju kancerogene“, kaže nam ona. Gospođo, kancerogeno je vaše obraćanje sa govornice republičke Skupštine. Kancerogeno za mozak.

Pomislite samo na jastreba Vladimira Đukanovića, poznatog kao Đuka Bizon, koji svojim pozivom na bakljadu u vreme policijskog časa, poziva na kršenje zakona. Gospodin je inače advokat. No to je manje važno. Pravda nije jednaka za sve, na to ste nas već navikli.

Oličenje poltronstva je eks-poslanik, eks-direktor Koridora Zoran Babić sa već legandarnom izjavom o fizičkom i mentalnom i bilo kakvom divljenju Vođi. Pomenuti je inače učesnik saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubila Stanika Gligorijević.

Progon i stavljanje na stub srama bez ikakvih dokaza je već oprobani recept. Boško Obradović, Dragan Đilas, Vuk jeremić, sudija Miša Majić, te novinari Jugoslav Ćosić, Žaklina Tatalović, redakcija „Krik“ na čelu sa Stevanom Dojčinovićem , Draža Marković, Voja Žanetić, voditelji „mentalnog razgibavanja“ Marko Stepanović i Darko Mitrović. Redakcije portala N1, Nova S, Direktno, Kolumniste ili Južnih vesti odavno su označeni kao strani plaćenici, Soroševi poslušnici ili izdajnici ove zemlje.

Mnoge sam propustio, verujem da vi niste. Ali, zaboravljate jedno.

Obračunavate se protiv „navodnih“ neprijatelja samo u želji da zadržite fotelju, mrvicu vlasti, privilegije i mogućnost mahinacija nameštenim tenderim. Sve u cilju LIČNOG interesa. Od vaše želje da se “pomogne” narodu, kičma puca.

Dok vaši ministri imaju i po 24 stana, farme, biznise, tašne, odela i satove od po nekoliko hiljada eura, narod za čije se interese navodno borite – jedva preživljava. Goloruk narod, naoružan pištaljkama i „kancerogenim šerpama“. Narod koji služi samo da bi napunio budžet da bi ste vi mogli kao iz zlatnog ćupa da zahvatite koliko vam je potrebno. A očigledno da je ta  vaša potreba nezajažljiva.

I OPET: BES

Bes majke koja stoji u redu za socijalnu pomoć, strah penzionera od isključivanja struje, upada sudskih izvršitelja zbog duga od par hiljada dinara, očaj radnika u pelenama da izgube i taj bedno plaćeni posao.

Bes je sve veći, strah sve manji. Dok se bestidno provodite u društvu starleta, ispijajuči koktele egzotičnoga ukusa, vozeći se limuzinama sa svojim ličnim šoferima, običan narod se gužva u vozilima GSP.

Finansije nam vodi lažni doktor. Baš kao i policiju. Vojsku – višestruka ličnost. Pravosuđe – žena čiji muž dobija šakom i kapom poslove od države. O borcima i socijalnom radu brine se bivši vozač guvernerke NBS. Beogradom suštinski upravlja čovek kog očima ne može da vidi ni da čuje ni jedan jedini stanovnik Beograda. Pa čak ni vaši „sigurni glasači“.

Premala je ova kolumna da u njoj navedem sve vaše ministre i poslanike koji sramote i brukaju funkcije na kojima se nalaze.

Zato, gospodo, iako stalni prozivate i vređate političke neistomišljenike, ne predstavljaju oni opasnost po vas i vaše funkcije. Upozorenje vam stiže od samog naroda. Verujem da to i sami uviđate i osećate. Upozorenje u vidu B E S A.

O AUTORU