BELDOCS 2020: FILMOVI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

Uvek sjajan festival, uvek sjajni filmovi. Rečju – Beldocs 2020.

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija.

Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Udarna vest (Mimořádná zpráva) – Selekcija Naslovna strana

Tomáš Bojar (Češka Republika, 2018, 73′)

Jedan dan, dve redakcije, jedan događaj koji je ščepao pažnju javnosti. Očekuje se da će češki predsednik večeras jasno reći da li će se kandidovati za novi mandat, svoju odluku će obznaniti prilikom obraćanja grupi svojih simpatizera i pristalica okupljenih u Praškom dvorcu. Novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju događaju, a o odluci predsednika biće obavešteni tek sutradan. To očigledno izaziva njihovo interesovanje i žele da dobiju informacije večeras.

Kon-Tiki – Selekcija Fokus Norveška
(Thor Heyerdahl, Norveška- Švedska, 1950,  77′)

Godine 1947. norveški istraživač i antropolog Tor Hejerdal sa još petoricom muškaraca prešao je Pacifik na splavu. Krenuli su na 8.000 kilometara dugo putovanje od Perua do Polinezijskih ostrva da bi dokazali da su prvobitni stanovnici Polinezije mogli to isto da urade pre oko 1.500 godina. Putovanje je trajalo 101 dan, a tom prilikom nastalo je na hiljade metara filmskog materijala. Film je dobio Oskara za najbolji dokumentarni film 1951. godine.

Viktorija (Victoria) – Međunarodni takmičarski program
Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer, Isabelle Tollenaere (Belgija, 2019, 71′)

U pustinji Južne Kalifornije nalazi se nedovršeni grad Kalifornija Siti. Bio je to unapred dizajnirani grad, prvobitno zamišljen da bude ogledalo Los Anđelesa po veličini i broju stanovništva, ali nikad nije završen.

U centru Viktorije stoji Lašej T. Voren, koji je iza sebe ostavio svoju burnu prošlost u LA-u kako bi ponovo započeo unutar ove mreže hiljada razrušenih ulica. Lašej se tvrdoglavo kreće pešice kroz ovaj ogromni grad

Bugarski san – Srpski takmičarski program
Srđan Šarenac (Bosna i Hercegovina-Srbija-Hrvatska, 2020, 52′)

Petra, poput mnogih drugih građana starije dobi u Nemačkoj, prima strašno malu naknadu za prevremenu penziju.

Nakon što plati stanarinu i režije, ostane joj otprilike 100 evra mesečno za hranu i druge troškove, od čega jedva preživljava u tako skupom gradu kao što je Hamburg.

Petra odbija da prihvati takve okolnosti – ona pripada novoj generaciji „senioraˮ koja smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju gleda tek kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

Fatalna Nomi (You Don’t Nomi) – Selekcija Udarni termin
Jeffrey McHale (SAD, 2019, 92′)

Kada je 1995. godine prvi put prikazan film Showgirls, ovaj pohotljivi i za mlađe od 17 godina zabranjeni pogled Pola Verhovena na plesačice iz Vegasa bio je dočekan gotovo univerzalnim podsmehom od strane kritičara i publike.

Ali u decenijama koje su od tada prošle, film je inspirisao sve veću zajednicu obožavalaca i pasioniraniju raspravu o njegovom kvalitetu, umetničkoj nameri i porukama o polu i rodu.

Vođen horom filmskih kritičara, teoretičara i žestokih poklonika, dokumentarni film Jeffreyja McHalea istražuje nasleđe i šire implikacije filma Showgirls.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu Beldocsa.

O AUTORU